петък, 17 юни 2016 г.

Здравната каса дава 65 000 лв. за да шпионира служителите си

/Таралеж/ 

Служителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат подложени на тотален контрол при комуникацията им в интернет. Това става ясно от обществена поръчка за изграждането на “Система за анализ на правата и сигурност при работа с данни в мрежата на НЗОК”. Стойността на заданието е 65 000 лева.

Комуникацията на 30 служители на НЗОК в централното управление на ул. “Кричим” в столицата ще бъде поставена под тотален контрол. Според заданието, системата трябва “да налага контрол на всички потребителски операции с възможно най-високото им детайлизиране: кой, от къде, кога, какво.

Освен това системата трябва да позволява блокиране на “поверителни данни и комуникацията по електронна поща и в мобилни приложения като DropBox и Facebook”, както и “да позволя наблюдението на уеб трафик включително уеб електронна поща, публикации в интернет, изпращане на файлове и други протоколи използващи HTTP”.

Ако обществената поръчка бъде реализирана, то ще има възможност и за “блокиране на конфиденциална кореспонденция по електронна поща, изпращана от мобилни устройства”, т.е. под контрол ще бъдат поставени таблети и мобилни телефони.