събота, 11 юни 2016 г.

Разкрития: Кристалина Георгиева на тайната среща „Билдерберг“

/Таралеж/ 

Малко се знае за тайната група "Билдерберг, но любителите на теории на конспирацията имат достатъчно идеи по въпроса. Световно правителство в сянка. Политически кукловоди. Капиталистическа клика, която налага волята си над света.

От десетилетия конспираторите се опитват да разгадаят обвитата в тайнственост група „Билдерберг“, на чиито годишни срещи се събират някои от най-влиятелните хора на планетата. Тазгодишната среща започна в четвъртък в Дрезден. Единственият български участник е вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Въпреки че се знае твърде малко за това какво се говори на закритите срещи, има и някои известни неща за т.нар. среща на Билдербергите тази година, пише списание „Тайм“.

Групата „Билдерберг“ провежда тайни срещи от 1954 година насам, за да обсъжда въпроси от възхода и провала на комунизма до ядрената безопасност и киберсигурността. Началото е било с цел да се засили сътрудничеството между Европа и Северна Америка по времето на Студената война.

Билдербергите публикуват всяка година списък с хората, които ще участват в дискусиите, както и темите на разговор. Никакви други подробности обаче на излизат зад стените на тайните срещи.

"Билдерберг“ спазва правилото на „Чатъм хаус“, според което участниците могат да използват информацията, придобита по време на разговорите, но не могат да разкриват източника. Това се използва от любителите на теории на конспирацията, за да твърдят, че Билдербергите налагат нов световен ред и движат задкулисно света.

През 2000 година британският политик Денис Хейли, който участва от десетилетия в срещите, каза пред „Гардиън“:

„Да се каже, че се борим за свят с едно правителство, е преувеличено, но не съвсем невярно. Ние, които участваме в „Билдерберг“, усетихме, че не можем да продължим вечно да воюваме за нищо, да убиваме хора и да оставяме милиони без домове. Усетихме, че единна световна общност е нещо добро“.

Конспираторите често използват като пример включването на Бил Клинтън в срещите през 1991 година, когато той все още не е президент на САЩ, както и на Тони Блеър през 1993, когато той още не е премиер на Обединеното кралство. Участници в срещите през годините са били бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър (който участва и тази година), бившият директор на банката „Чейс Манхатан“ Дейвид Рокфелер, както и британският премиер Дейвид Камерън.

Ето темите за дискусиите „Билдерберг“ тази година:

1. Актуални събития

2. Китай

3. Европа: миграция, растеж, реформи, визия, единство

4. Близък изток

5. Русия

6. Геополитика на енергетика и цени на суровини

7. Прекариат и средна класа

8. Технологични иновации

Две-трети от участниците тази година са от Европа, останалите са от САЩ. Сред тях е Сам Олтман, президент на технологичния акселератор Y Combinator, Ричард Енгел от NBC, сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина, шефът на LinkedIn Рийд Хофман, съоснователят на PayPal Питър Тиъл.

Сайтът на „Билдерберг“ описва срещите като „форум за неформални дискусии за основните въпроси пред света“. Не се гласува, не се публикуват становища. Забранено е да се водят бележки по време на срещите и това дава на конспираторите още повече основания да се питат какво всъщност се случва зад затворените врати на „Билдерберг“.