сряда, 8 юни 2016 г.

Архитектите преустроили Японския може да останат без лиценз

/Таралеж/ 

Архитектите, изготвили проекта за преустройство на столичния хотел "Маринела", известен като Японския, могат да бъдат лишени от правоспособност. Това стана ясно на пресконференция, организирана от Камарата на архитектите в България (КАБ) и Съюзът на архитектите в България по повод реконструкцията на архитектурната перла, която върви от година насам, след като хотелът стана собственост на пловдивския бизнесмен Вълчо (Ветко) Арабаджиев.

Едно от първите действия на новия собственик беше изкореняването на японските вишни покрай хотела, което предизвика истински бунт на софиянци и куп шеги в социалните мрежи. Семейството беше решило на тяхно място да насади... палми.

После Арабаджиев завъди пауни, които и до ден днешен се разхождат из имота му.
След това новият собственик започна архитектурно преустройство на сградата, която е проектирана от известния японски архитект и философ Кишо Курокава (1934 г.-2007 г.) и е единственият "негов" хотел в Европа. Върху конгресния му център започна и вдигането на допълнителен етаж. Всичко това се извършва без координация с японското бюро "Кишо Курокава".
"Извършва се груба намеса и брутална промяна на интериора и екстериора на комплекса", казва арх. Георги Бакалов, председател на управителния съвет на Съюза на архитектите в България.

"Търговската част и търговският пасаж на хотела са унищожени, като на тяхно място са направени ресторант и пиано бар", казва арх. Атанас Динев, който през 80-те години е работил в софийското студио на Кишо Куросава и е участвал в проектирането на хотела.

Според него районният архитект на община Лозенец няма право да дава разрешение за преустройството на хотела, защото той е сграда от втора категория, а районните архитекти могат да разрешават подобни действия като в Японския за обекти до четвърта категория.

"През юли м.г. е внесено заявление от "Виктория Груп", собствениците на хотела, за изграждане на слънцезащита пред реконструирания ресторант вследствие унищожаване на търговската част. То е за тип "тента", но в последствие цялата южна фасада е унищожена с анкерирана конструкция. Завзет е целият общински тротоар, въпреки, че проектът е единствено за маси върху лека дървена преместваема конструкция", продължава хронологията на промените арх. Динев.

Въпреки че за надстройването на конгресния център обектът е бил спрян, когато са поставени металните колони, вече се изгражда покривът му, казва архитектът. Дали собствениците са подведени или самоволно продължават, пита Динев.

"Камарата на архитектите ще работи категорично за спазване на авторските права на архитектите. Има и други драстични нарушения - в най-големия обект от културно естество - НДК, също вървят вътрешни преустройства без зачитане на правата на един от авторите", казва арх. Иван Аврамов, председател на софийската структура на КАБ.

Дисциплинарната комисия на столичната камара на архитектите е започнала производство срещу колегите си, които стоят зад реконструкцията на Японския, което може да доведе до отнемане на пълната им проектантска правоспособност за определено време, стана ясно от думите на Аврамов.