вторник, 14 юни 2016 г.

Великобритания ще излезе от ЕС, показват проучванията

/Таралеж/ 

Няколко последни проучвания показват, че британците ще гласуват идната седмица с мнозинство за излизане от ЕС, въпреки че Лейбъристката партия се втурна след консерваторите да агитира за оставане в съюза, пише базираното в Брюксел електронно издание „ЕЮ Обзървър“.

Удар по кампанията за оставане нанесе днес най-голямото таблоидно издание „Сън“, издавано от магната Рупърт Мърдок. В редакционна статия то написа: „Извън ЕС ще бъдем по-богати, по-защитени и по-свободни, за да изковем своята съдба – както правят Америка, Канада, Австралия, Нова Зеландия и много други велики демокрации. Ако останем, Великобритания ще бъде погълната за няколко години от неспирно разраставащата се доминарана от Германия федерална държава“.

Допитване на агенция ICM дава 5% преднина на желаещите Брексит (излизане от ЕС). Според YouGov съотношението „против“ и „за“ ЕС е 46% срещу 39%. ORB смята, че разликата е само 1% (49% на 48%), но пак в полза на излизането от ЕС.

Като вижда, че губи битката, премиерът Дейвид Камерън се оттегля на заден план и оставя левоцентристката Лейбъристка партия да оглави кампанията за оставане в ЕС, коментира „ЕЮ Обзървър“. Така ще се избегне рискът от превръщане на референдума в плебисцит „за“ или „против“ министър-председателя.

При голямата несигурност британската лира започна да олеква и днес падна на най-ниското си равнище спрямо долара от два месеца. „Бенк ъф Ингланд“ се е подготвила за Брексит, като е заделила допълнителни фондове за подпомагане на частния банков сектор.