събота, 18 юни 2016 г.

МВР със специални мерки за днешния гей парад

Специални мерки за сигурност ще предприеме столичната дирекция на полицията по повод планирания за днес "София Прайд 2016". Ежегодното шествие, което се провежда за девета поредна година в столицата, е планирано за 17.00 часа. Сборният пункт е паметникът на съветската армия.

По този повод властите в София са предприели мерки за обезпечаване на сигурността, охраната на обществения ред и организацията на движение на парада, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В района на Княжевската градина и около НДК, обявени като сборни места за участниците в шествията, ще бъдат изградени филтровъчни пунктове и буферни зони. Съгласно българското законодателство в обособените зони няма да бъдат допускани лица, които са във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети и вещи като огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове.

От съображения за сигурност по маршрутите на движение шествията ще бъдат съпровождани от полицейски екипи. По направленията им поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по пътното платно. От СДВР призовават случайно преминаващи граждани в района на провеждане на парада и социалното шествие да проявят толерантност към участниците, за да бъде запазена обществената сигурност.

Паралелно с прайда ще се проведе и контрашествие. София прайд и протестното шествие срещу хората от ЛГБТИ общността няма да се засекат на Задушница в столицата.

Църквата също се противопостави на провеждането на прайда. "Решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание", се посочва в обръщение на патриарх Неофит.