четвъртък, 9 юни 2016 г.

Какво се случи снощи в Слънчев бряг?

/Таралеж/ 

В 20:57 часа на 8 юни бригада от около 30 човека, по думите на главния комисар на МВР Георги Костов, водена лично от Митьо Очите върви демонстративно по една от централните алеи на Слънчев бряг и се отправя към ресторант "4you", в който по това време има клиенти, семейства с малки деца. Над ресторанта има и хотелска част, в която са настанени туристи.

Според свидетели групата е изглеждала потресаващо. Били с бронежилетки и държали брадви. Информацията за брадвите не бе потвърдена от МВР, но е сигурно, че никой от щурмуващите на Очите, както и самият той, не е бил въоръжен с огнестрелно оръжие.

Бригадата е влязла в ресторанта, за да демонстрира мощ пред собственика Божо Д. Групата успява да стигне до третата маса вляво, като предварително са имали уговорена среща с ресторантьора Божо. Той не е местен човек, но отдавна върти два ресторанта и дискотека в Слънчев бряг. Кара черно, матово Порше Кайен, което е паркирано пред заведението.

Вместо да си наведе главата и да приеме условията, с които влиза вътре наказателният отряд, човекът, по непотвърдена информация от очевидци, се оказва повече от добре подготвен – "с паднало пред очите перде“. Той е очаквал посещението и е ангажирал за отпор 10-ина човека, въоръжени до зъби, с по няколко резервни пълнителя. Пороят от куршумите буквално се е излял върху посетителите.

Според информацията става въпрос за рекет. Или Божо не е бил съгласен да отчислява част от печалбата на заведенията си, или самият той е представител на благоевградската групировка, която опитва да завземе територии от несебърския подземен бос, свързани с контрола върху таксиметровия превоз.
В РУП Слънчев бряг един след друг пристигат задържани за участието в престрелката. Поне още два дни няма да е ясно точно колко са участниците – от нападението, до външните подкрепления на Очите около заведението.

Тежковъоръжена жандармерия с автомати е завардила изходите на Несебър и всички участници дори и наемници от вътрешността на страната, едва ли са имали възможност да напуснат едновременно.

Снощи Желязков изпрати пордения свой близък човек. По ирония на съдбата той отново оцеля, засега.

През 1996 година с кола бомба приготвена за него, загинаха съпругата Тянка, брат й и бодигардът им.