четвъртък, 30 юни 2016 г.

Бой между русофили и русофоби в Бургас заради "Нощните вълци" на Путин! Видео

Украинци, събрали се на протест срещу посещението на рокерите от руския мотоклуб "Нощни вълци", са нападнати в Бургас. Инцидентът е станал на бургаска бензиностанция в момент, в който участници от дефилиращата в България група мотористи, наричана още "рокерите на Путин", садяха липа като символ на мира и обединението на славянските народи.

По данни на очевидци нападението е станало от страна на десетина души във военни униформи от Войнски съюз "Васил Левски".

Рокерите от руския мотоклуб "Нощни вълци" пристигнаха в града в 8.30 часа тази сутрин. Близо 30 души пътуват с групата, която е на посещение в България.

Заради посещението им, група украинци, които живеят в морския град и в областта, се организират „да ги посрещнат“. Искахме да им кажем, че не са желани тук, каза Мариан Горбан от „Диаспора Украйна“. Той и неговите съмишленици се събират на бургаска бензиностанция, където са посрещнати от група мъже и жени във военни униформи от Национален войнски съюз „Васил Левски“. Според полицията, идеята на националистите била „да приветстват“ руснаците. Украинците пък искали да покажат, че са „срещу тази напаст“, както се изразява Мариан Горбан.

„Ние защитавахме нашата родина на българска територия. Искахме да им кажем, че руснаците не са добре дошли тук. Те рекламират Путин, това означава, че рекламират война, агресия“, каза Горбан.

От около 30-тте украинци, пострадали са леко 5 – 6 души. По техните думи, българите са ги удряли с електрошок, блъскали ги и ги ритали. Нападнали ги и с българското знаме като с копие, разказа Мариан Горбан. И българите, и украинците, бяха отведени в полицията на разпит. Сред местните националисти имаше и жени в униформи, както и възрастен мъж с бастун.

В същото време, на метри от случката, български и руски рокери посадиха липа като символ на обединението на славянските народи. Бургас е първият град от мотопохода на руската група. Маршрутът им през нашата страна е един от лъчите на похода, който са нарекли „Южен поток“. В него влизат четирима руснаци, петима словаци и няколко поляци. Прогнозите им са, че с българските мотористи, ще станат над сто души. Само вчера, те са изминали близо 1300 километра и снощи са влезли от Турция. Преминали са през Чечня, Дагестан и Азербайджан. Досега са карали около 6 000 км. Казват, че основната им цел е укрепване на дружбата между славянските народи. Относно определението „рокерите на Путин“, Андрей Бобровский казва:

„Нашият клуб наистина поддържа нашия президент. И считам, че това е нормално. Русия е голяма страна, много е сложно, не се получава всичко от първия път. Посоката е правилна, няма разединение, а обединение. Това съвпада с нашите идеи, затова го поддържаме. Той е нашият президент, нашият ръководител“, казва Бобровский.

Отец Радослав от църквата „Света Богородица“ отслужи водосвет за здраве и прочете молитва за безопасно пътуване. Руснаците подариха икона на Свети Архангел Михаил, която е осветена в манастира Троице-Сергиева лавра.

Групата на мотоциклетистите продължава към храм – паметника Шипка, след това към Троян, където също ще посадят липа и към София. Походът продължава през Сърбия, Хърватия и ще завърши в словашкия град Нитра.

ВИДЕО