петък, 24 юни 2016 г.

Шотландия иска в ЕС, готви се да напусне Обединеното кралство

Шотландия ще се стреми да остане част от Европейския съюз и по тази причина ще обсъди възможността за провеждането на повторен референдум за независимост от Обединеното кралство. Това заяви шотландският премиер Никола Стърджън.

„Вероятността от провеждането на повторен референдум за независимост в момента е много голяма“, каза тя. 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, а 48,1% се обявиха срещу това. Общо 17,4 млн. души са предпочели излизането от ЕС, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността. Категорично в подкрепа на „Брекзит“ гласуваха Англия и Уелс, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза. През септември 2014 г. предложеният от шотландските националисти референдум завърши с поражение. 55% гласуваха срещу отделянето на Шотландия от Великобритания.

Лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди по-рано Лондон, че ако англичаните гласуват за излизане от ЕС, едно такова решение може да повлече след себе си провеждането на втори референдум в родината на уискито.