петък, 3 юни 2016 г.

Парламентарната група на БДЦ се разпадна

/Таралеж/ 

Парламентарната група Български демократичен център се разпадна, след като петима от депутатите я напуснаха. Това са зам.-председателят на парламента Явор Хайтов, Румен Йончев, Светлин Танчев, Георги Ковачев и Борислав Иглев.

И петимата са част от новата партия "Народен съюз", която води разговори с АБВ за нов парламентарен и политически съюз. Оставащите 9 депутати - 8 от партията на Христо Ковачки "Български демократичен център" и Мартин Иванов - Данона, от партията на Николай Бареков "България без цензура", са под минимума от 10 депутати за съществуване на парламентарна група.

Така всички стават независими и губят място в ръководството на Народното събрание и в парламентарните комисии, макар именно постовете в тях да станаха повод за напускането на петимата депутати.

До раздора в парламентарната група на БДЦ се стигна след като хората в партията на Ковачки започнаха да подкрепят правителството.

Конкретният повод петимата да подадат заявленията си за напускане днес беше пренареждане на представителите на БДЦ в парламентарните комисии. По предложение на съпредседателя на групата д-р Красимира Ковачка представители на "Народен съюз" бяха извадени от ключови комисии.

На Румен Йончев беше отнето председателското място в постоянната комисия по политиките за българите в чужбина и го зае Стефан Кенов, съпредседател на партията БДЦ. Росен Петров влезе във вътрешната комисия на мястото на зам.-шефа на парламента Явор Хайтов, съпартиец на Румен Йончев.

Белег на ниска политическа хигиена и опит за извиване на ръцете на парламентаризма - така квалифицира Ковачка отпора, който дават от "Народен съюз". "Демокрацията не е да се съберат три вълци и едно агне и да се разберат какво да ядат на вечеря, отговори й Светлин Танчев.

"Не съм виждал такъв прецедент - една парламентарна група да се разправя от парламентарната трибуната. Ние поне го правим през медиите", отбеляза от трибуната съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев.

Независимият депутат Георги Кадиев също взе думата по темата, който заяви, че ГЕРБ стоят зад разцеплението в БДЦ. "Аз си спомням изказването на Борисов - аз не се бъркам в чужди партии, не се бъркам във вас. Вие си отглеждате опозиция. Разбихте РБ, създадохте проблеми в ПФ, и сега и в БДЦ. Ако сега трябва да говори Цветан Цветанов, който стана и поиска удължаване на времето за да се приеме втора точка. Защото втора точка е много важна за нас? Не, защото той стои зад това", каза Кадиев.