четвъртък, 30 юни 2016 г.

Червеният кръст се извини за расистки плакат

Червеният кръст се извини за плакат с правила за безопасност при ползването на басейн, който беше определен като изключително расистки. Потребители в социалните мрежи смятат, че картинката, на която са изобразени бели и цветнокожи деца, е обидна, пише CNN.

Постерът е бил видян на басейн в Колорадо и изобразява какво е редно да се прави на басейн и какво не. Потребител го е снимал и в социалните мрежи се завихрила дискусия дали той е обиден или не.

На картинката са показани деца, които са в басейна и около него. Стрелки посочват тези, които се държат правилно и тези, които са в нарушениe. Две цветнокожи деца са посочени със стрелка "неготино" поведение. А тези, които се държат "готино", са бели. В това се корени и проблемът, който кара потребителите да обсъждат дали това е расистко или не.

"Сериозно ли? Белите деца се държат добре, а цветнокожите не?", запита един потребител в социалните мрежи.

Друга жена смята, че този плакат е пример за институционален расизъм. Има и такива обаче, които не намират нищо нередно и се чудят защо се вдига толкова шум.

"Не го намирам за расистки. Този плакат показва какво трябва и какво не трябва да се прави на басейна", коментира друг потребител.

И въпреки че има хора, които смятат, че реакциите са пресилени, Червеният кръст се извини официално: "Дълбоко се извиняваме за недоразумението, не сме имали намерение да обиждаме никого", написаха в уебсайта на организацията.

От там също така съобщиха, че картинката е свалена от интернет страницата на Червения кръст, а плакатът е махнат от басейна.