петък, 24 юни 2016 г.

ЕС към Лондон: Подавайте си молбата за напускане веднага

Европейският съюз призова днес Обединеното кралство да подаде колкото може по-скоро молба за напускане на ЕС и да не продължава периода на несигурност след като британските гласоподаватели решиха да излязат от Съюза на вчерашния референдум.

"Сега очакваме правителството на Обединеното кралство да изпълни това решение на британския народ колкото може по-скоро", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, обявявайки съвместна декларация, приета на среща между него и председателите на Европейския парламент и на Европейския съвет, Мартин Шулц и Доналд Туск, и Марк Рюте, министър-председател на Холандия, която в момента председателства ЕС.

Юнкер подчерта, че периодът на несигурност за Европа, който предшестваше референдума, не бива да продължава.

"ЕС от 27 държави-членки ще продължи, ЕС е общата рамка на нашето бъдеще", каза той.

Правото на ЕС ще продължава да се прилага в Обединеното кралство, докато то договори излизането си от Съюза, за което член 50 от неговия договор дава максимален срок от две години.

Сделката за условията, при които Великобритания би останала в ЕС, договорена на среща на върха през февруари, няма да влезе в сила, няма да има предоговаряне, подчерта Юнкер.

Отговаряйки на въпроси на журналисти той посочи, че сега "очаква френско-немският мотор на ЕС да вземе ясни позиции" и "несигурността, в която се намираме да не трае дълго".

Юнкер не отговори на въпрос на британска журналистка дали това е началото на края на ЕС. Той каза "благодаря" и слезе от подиума.