понеделник, 20 юни 2016 г.

Любопитно: Нова информация - Астероид избил динозаврите, унищожил и почти всички бозайници

/Таралеж/ 

Почти всички видове бозайници са били унищожени от праисторическия астероид, заличил динозаврите от лицето на Земята, сочат нови научни проучвания, цитирани от американския „Индипендънт“. Около 93% от всички съществуващи тогава видове са изчезнали след удара, поразил планетата ни в периода Креда – преди повече от 66 милиона години.

Изследване на фосили от учени от Университета в Бат показва, че последиците от астероида са били много по-тежки, отколкото се смяташе досега. Досегашните оценки са били доста занижени, тъй като някои от най-редките видове, които са изчезнали тогава, са оставили много малко изкопаеми следи, съобщиха изследователите.

„Видовете, които са най-застрашени от изчезване, са тези, които се срещат най-рядко – и защото се срещат рядко, почти не сме откривали техни фосили – уточнява д-р Ник Лонгрич от изследователския екип. – И обратното – оцеляващите са далеч по-многобройни като екземпляри, затова и намираме по-често следи от тях. Наблюденията ни над фосили са изкривени в полза на видовете, които са оцелели. И преди нещата изглеждаха много зле, но с откриване на повече данни виждаме, че измирането е било доста по-мащабно, отколкото смятахме досега.”

Установено е също така, че катастрофално въздействие на астероида за живота на Земята е било смекчено от много бързото възстановяване на доста видове. В рамките само на 300 000 години броят на видовете на планетата се е удвоил с сравнение със съществувалите преди масовото изчезване.

Поради липсата на храна в резултат на изчезването на голяма част от растителността и животните, се смята, че най-голямото живяло през този период животно е било с размерите на котка. Доктор Лонгрич добавя:

„Понеже бозайните се справят много добре след унищоженията, ние бяхме склонни да смятаме, че астероидът не ги е засегнал много силно. Последните ни анализи обаче сочат, че бозайниците са били ударени по-тежко от други групи животни – като гущери, костенурки и крокодили, просто впоследствие са се оказали далеч по-приспособими. Не ниското ниво на смъртността, а способността им за възстановяване след удара са помогнали на бозайниците да завладеят Земята“.

Изследователите са анализирали всички известни видове бозайници в Северна Америка от края на периода Креда, за да стигнат до тези заключения. Откритията им са публикувани в специализираното издание Journal of Evolutionary Biology.