сряда, 1 юни 2016 г.

Музей на корупцията в Румъния

/Таралеж/ 

Докато продължават политическите спорове дали Румъния е задминала България или пък е обратното, северните ни съседи вдигнаха още малко летвата. Този път румънците превърнаха корупцията в изкуство.

„Музеят на корупцията“ наскоро „отвори врати“. Последното е в кавички, защото музей като сграда, която можеш да посетиш, няма. Има сайт, който предлага виртуална разходка сред картини, вдъхновени от най-невероятните случаи с подкупи в Румъния.

Можете да се разходите сред картините, както и да се подложите на тест за корупция, който изпитва обаче не склонността ви да приемете подкуп, а дали сте запознати с най-шумните случаи.

Музеят е дело на дигиталната агенция „Kinecto Isobar", чийто екип изучил подробно десетки случаи, за да избере най-невероятните, както съобщава агенция „Медиафакс“.

"Някои подкупи са толкова невероятни, че човек не може да различи дали са били реалност или са измислени: от милиони евро до овце или бутилки с минерална вода“, казва Дениса Армасу от агенцията.

Приемане на подкуп в гробище, картини и златни кюлчета, седем еднакви врати в град Бухуш, мост в канавка – всичко това е изобразено върху рисунките, а символите говорят достатъчно на румънската публика.

Например картината с гробищата е свързана с бившия финансов министър Дариус Валцов, който бе обвинен в получаване на подкупи, докато е бил кмет на румънския град Слатина. Според румънските медии той е използвал прикритието на гробищния парк, за да получава подкупите.

Музеят може да бъде разгледан и с помощта на видео клип.