четвъртък, 30 юни 2016 г.

Бойко Борисов ще трябва да отговаря в парламента за "паравоенните групи"

Премиерът Бойко Борисов да отговаря публично пред народните представители каква е политиката на правителстовото, ДАНС и МВР "за опазване на обществения ред чрез контрол и наблюдение над групи с паравоенно поведение" поискаха депутати от ДСБ. Радан Кънев, ген. Атанас Атанасов и Борис Станимиров внесоха в Народното събрание питането до министър-председателя, който лично наблюдава работата на ДАНС. Поводът - побоят на протестиращи срещу пристигането на рокерите на руския президент Владимир Путин - "Нощни вълци" в Бургас в четвъртък.

Депутатите припомнят, че "Нощните вълци" са близки до руския президент Владимир Путин и тяхното посещение в България като част от поход за "някакво обединение на славянския свят" е предизвикало разнопосочни обществени реакции. Обясняват и как представители на рекламиращата себе си като паравоенна организация "Български войнски съюз" са нападнали протестиращи граждани, а в това време са били облечени в камуфлажни униформи и са били въоръжени с електрошокови палки. Това се вижда и от видеото в предишната публикация на „Таралеж“.

"За същата и други подобни групи в български и чуждестранни медии имаше информация, че провежда тренировки под ръководството на инструктори, руски граждани, с цел самоволни действия по охрана на границата", обясняват още народните представители. И настояват Бойко Борисов да отговори какво е отношението на държавата към подобен род организации.

През миналия уикенд в социалните мрежи действително се рекламираше "оперативно-техническо учение" на паравоенната формация в Странджа, включващо "устройване на засади; излизане от обкръжение; обкръжаване и унищожение на чужди въоръжени формирования проникнали на българска територия".

След побоя в Бургас в полицията в Бургас са задържани участници и от двете страни - про и анти "Нощните вълци". Каква е съдбата на биячите, освен че пишат обяснения, още не е ясно. Част от протестиращите срещу похода на руските рокери обаче бяха подведени под отговорност за хулиганство.
Версията на т.нар. "Български войнски съюз" за случката в Бургас, разбира се, се разминава и с кадрите, и със сведенията на очевидци. Един от вождовете на организацията - Валтер Калашников, написа във фейсбук, че всъщност протеттиращите са нападнали момчетата в камуфлажни униформи, "нападателите" били украински агенти, а у нас били подпомагани от "соросоиди и турски агенти".