неделя, 10 юли 2016 г.

Румяна Бъчварова: Румен Петков 10 пъти ми звъня да ходатайства за негов близък

Заместник-председателят на АБВ и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков активно е лобирал пред сегашния министър Румяна Бъчварова срещу отстраняването на провинил се служител на МВР. Това заяви самата Бъчварова в сутрешния блок на bTV днес във връзка с обвиненията на Петков от вчера, че не проявява достатъчно загриженост за служителите.

"Вероятно има предвид един конкретен случай, в който негови близки не се чувстват достатъчно комфортно, но по отношение на тях беше приложена процедурата на дисциплинарното производство и тя приключи. Няма смисъл да цитираме имена, има такъв случай, за който той много активно лобираше, но дисциплинарното производство показа, че този служител е направил нарушения, които изискваха той да бъде отстранен", каза вицепремиерът Бъчварова, цитирана от агенция "Фокус". По думите й Румен Петков ѝ се е обаждал по този повод "поне 10 пъти".

В телефонно включване по-късно в предаването Петков каза, че се е застъпил за полицейски шефове и служители от Асеновград и Първомай, отстранени по обвинения в корупция. Всички те са били върнати на работа с изключение на началника на РПУ - Асеновград - впоследствие станал зам.-кмет от АБВ - който според Петков бил невинен.

Това не е лобиране,

отвърна зам.-председателя от АБВ. "Застъпил съм се за всички. Служителите на Асеновград и Първомай бяха възстановени не защото съм се застъпил, а защото те бяха абсолютно невинни. Върху тях се посегна по един грозен и циничен начин", отвърна Петков.

В същото студиото вчера той разкритикува Бъчварова, че е направила "фатална грешка", като обявила проверка по случая с Христо Георгиев - Ицо Полицая, който откри огън по униформени и в крайна сметка бе неутрализиран от един от тях. Според Петков е Бъчварова деморализира МВР, като вместо награда за полицая, е поръчала проверка.

Естествено е, че когато има смъртен случай, трябва да се извърши проверка, каза министърът. Тя още не е приключила, но Бъчварова уточни, че засега няма данни за нарушения. "Никога не съм казвала, че има, това е спекулация", заяви тя.