сряда, 6 юли 2016 г.

Паундът удари 31-годишно дъно

Паундът стигна най-ниския обмен спрямо щатския долар на азиатските пазари. Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз продължава да се отразява на цената на валутата и това намалява изгледите за инвестиции, съобщи Би Би Си.

Паундът удари най-ниската стойност и се разменяше за 1.2798 долара. Малко след това стойността на валутата се вдигна до 1.2963 долара за паунд.

Паундът е паднал с общо 14%, откакто излязоха резултатите от референдума. Преди референдума един паунд се разменяше за 1.5 долара.

Спадът на паунда е последван от множество решения на мениджъри на фондове, сред които са инвестиционната компания "Стандърт Лайф" и застрахователната "Авива", които целят да спрат изтеглянето на пари от инвеститорите във Великобритания.

Те твърдят, че несигурността, която последва резултатите от референдума, е принудила множество инвеститори да изтеглят своите вложения.

Вчера централната банка на Англия предупреди, че има рискове, които са пряко свързани с резултатите от референдума - те ще отблъснат инвеститорите.

Като допълнение на негативната тенденция идва и разочароващата информация за сектора на услугите в Обединеното кралство и спад в поръчките от фабрики в Щатите.