събота, 2 юли 2016 г.

Над 40 000 протестираха в Лондон с искане за оставане в ЕС

Над 40 000 британци излязоха по улиците на Лондон в знак на протест срещу решението за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Те настояваха за провеждането на нов референдум по въпроса, предадоха агенциите.

Демонстрантите, които се включиха в организираната в социалните мрежи инициатива "Марш за Европа", носеха плакати с надписи "Бримейн" и "Обичаме Европа". Те потеглиха в почти 3-километрова колона от Хайд парк към парламента.

Общо 52 % от гражданите на Великобритания подкрепиха "Брекзита" в референдума, проведен на 23 юни. Против бяха 48 %.

Мнозинството от протестиращите бяха младежи. Някои от тях бяха увити в европейското знаме, а други развяваха плакати с надписи: "Аз съм с ЕС".

Протестиращите скандираха "Какво искаме ние? Да останем в ЕС".

"Бях наистина шашнат сутринта след гласуването", каза Натаниъл Самсън на 25 години, от северен Лондон, участник в протеста.

Марк Томас, един от организаторите на протеста заяви пред АП, че депутатите могат спокойно да откажат да подкрепят резултатите от референдума, тъй като те се дължат на "лъжите, преувеличенията и изопаченията" на водещите кампанията срещу ЕС по въпроси като имиграцията и разходите на ЕС. "Щяхме да приемем тези резултати, ако кампанията се водеше честно, но тя беше пълна с дезинформация", добави Томас.

Над 60 на сто от жителите на Лондон гласуваха за оставане в ЕС на референдума на 23 юни, като най-младите гласоподаватели подкрепиха оставането почти единодушно, припомня Ройтерс.

Хилядите поискаха да се анулира референдумът и да се обяви нов, този път за оставане.

Министрите на вътрешните работи Тереза Мей и на правосъдието Майкъл Гоув  - съперници за премиерския пост след оставката на Дейвид Камерън, обявиха, че няма да стартират процедурата по "Брекзит" преди края на 2016 г. и дори през 2017 г., с което предизвикаха раздразнението на френския президент Франсоа Оланд.

Решението за "Брекзит" е взето и то не може да бъде отложено или анулирано, заяви Оланд. Европейските ръководители се обявиха за възможно най-бързо активиране на член 50 от Лисабонския договор, за да се сложи край на несигурността.

Междувременно британската кралица Елизабет II произнесе кратка реч при откриването на сесията на шотландския парламент в Единбург. Това беше първото й обръщение след референдума от 23 юни във Великобритания.

Тя призова депутатите и занапред да се трудят за благото на жителите на района, запазвайки спокойствие в условията на постоянно променящия се свят.

Призивът й идва на фона на недоволството на шотландците, които заедно със Северна Ирландия и Лондон, гласуваха за оставане в ЕС. Шотландия дори е решена да преговаря с ЕС за оставането й в Общността.

Елизабет II се обърна към депутатите внимателно и безпристрастно да обмислят предизвикателствата и възможностите, които се откриват сега пред Шотландия.

"Живеем и работим в условия на все по-сложен свят, изискващ от нас все нови усилия, където събитията и промените се извършват с удивителна скорост. Безусловно не е лесно човек да остане спокоен и уравновесен", каза британската кралица.

Тя нито веднъж не спомена референдума, но анализатори изтълкуваха думите й като коментар на допитването.

Шотландският премиер Никола Стърджън й отвърна, че Шотландия няма да се уплаши пред предизвикателството, пред което е изправена.