петък, 15 юли 2016 г.

Терор: Над 80 жертви в Ница

Десетки хора са убити във френския крайбрежен град Ница тази вечер, след като камион се вряза в тълпа, която наблюдавала фойерверки по случай националния празник на Франция, написа кметът на града в туитър. Вътрешният министър Казньов съобщи за 80 убити и 18 в реанимация в изключително тежко положение. 

Първоначалната информация бе за 30 жертни и над 100 ранени. По-късно "Ройтерс" съобщи за "поне 70" жертви, а френският вестник "Фигаро" цитира полицейски източници за 73 загинали. Очаква се броят на загиналите да расте. Местните власти приемат инцидента като терористична атака, съобщи "Ройтерс".

Ако имате близки в района, може да проверите дали са се отбелязали във фейсбук, че са в безопасност - тази вечер социалната мрежа активира своя Safety Check специално за Ница.

Дежурният телефон в посолството на България в Париж е +33 1 45518690

Според данните към момента шофьорът на камиона е влязъл в пешеходната зона и е карал през хората, ускорявайки, в продължение на близо 2 км разстояние. Той е бил застрелян, след като е открил огън по пешеходците на улицата. Засега не е ясно дали и колко съучастници е имал. Според Кристиян Естрози, ръководител на местното правителство, камионът е бил пълен с оръжие и гранати.

Такситата в Ница са изключили апаратите си в знак на солидарност и извозват безплатно хората от района на инцидента.

Президентът на Франция Франсоа Оланд пътува към столицата Париж заедно с премиера Манюел Валс. Очаква се изявление.


Според Кристиан Естрози "шофьорът на камиона е убил десетки души". Той призова през социалните мрежи съгражданите си "Останете вкъщи засега. Очаквайте новини".

Регионалният вестник "Nice Matin" цитира очевидци, според които има и много ранени, както и много кръв по улицата. Вестникът публикува снимка на повреден ТИР, който бил надупчен от куршуми.

Кореспондентът на вестника Дамиен Алеман е написал: "Хората бягат. Навсякъде е паника. Той се вряза в променадата и сгази хората... Има окървавени хора. Сигурно има много ранени".

Това е най-кървавия атентат във Франция след кървавата баня в Париж, когато през ноември 2015 г. бяха убити 130 души.