вторник, 12 юли 2016 г.

Тереза Мей става премиер на Великобритания утре

Тереза Мей ще стане британски премиер в сряда, обяви вчера министър-председателят в оставка Дейвид Камерън.

Другата кандидатка - Андреа Ледсъм, се отказа от битката за постовете. Единственият й аргумент е, че кампанията срещу нея е "твърде злонамерена и очерняща". Тя направи специално изявление.

Ледсъм се обяви в подкрепа на Тереза Мей и заяви, че трябва бързо да се намери лидер на Консервативната партия, защото кампания от 9 месеца е прекалено дълга, когато на Великобратания и трябва стабилно правителство. Както е известно торите трябваше да изберат лидер и премиер на 9 септември. Андреа пожела успех на Тереза Мей и добави, че тя трябва да стане възможно най-бързо и премиер.

Ледсъм се класира на второ място във вътрешното допитване на Консервативната партия кой да смени премиера и лидер на торите Дайвид Камерън, който подаде оставка след Брекзита. Първа е министърката на вътрешните работи Тереза Мей.

Правосъдният министър Майкъл Гоув, който остана трети в надпреварата, също обяви подкрепата си за Тереза Мей и поиска торите да работят, за да стане тя по най-бързия начин лидер на партията и министър-председател.

Греъм Брейди - председателят на "Комитет 1922" на депутатите тори, потвърди, че Мей ще бъде обявена за нов лидер на партията. Той обаче допълни, че не може да се ангажира, че това ще стане до края на деня днес. По-късно обаче Брейди заяви, че Мей ще оглави консерваторите преди 18 часа британско време (20 часа българско).

Дейвид Камерън трябваше да се оттегли през септември. Отказът на Андреа Ледсъм от борбата обаче го накара да побърза. В началото дори се заговори, че той ще се оттегли ое днес. Но се оказа, че за да го направи, той трябва да отиде в Норфолк, където в момента се намира кралица Елизабет II.

Затова Камерън обяви, че днес ще води за последен път заседание на кабинета си. В сряда през деня той за последнен път ще отговаря на въпроси на депутати в парламента. И вечерта ще връчи оставката си на кралицата, за да бъде наследен от Тереза Мей.