сряда, 13 юли 2016 г.

Тайният кифленски живот на новата британска премиерка

Лачени ботуши над коляното, островърхи пантофки, шарени "балерини", високи токове със леопардови или зебрени щампи: Тереза Мей обича обувките. Дотук - нищо необичайно.

Но поради факта, че 59-годишната дама е министър на вътрешните работи на Великобритания и всеки момент ще встъпи в длъжност като министър-председател, външният й вид е една от честите теми на дебат в британската обществност.

Гардеробът й включва рокли и костюми в цветове, които могат да се определят като "крещящи" на фона на мрачния стайлинг на колегите й от политическия елит.

Освен това обича да носи модели с едри щампи. Вкусът на Мей е толкова екстравагантен, че външният й вид редовно е обсъждан в британските булевардни издания и социални мрежи.

Последният случай, в който Тереза Мей предизвика суматоха с модния си избор, беше появата й с червена рокля с изрязано деколте по време на дебатите за бюджета, която беше оценена като твърде фриволна от наблюдателите.
"Майка ми би казала "Сложи си костюм, покажи малко бюст и разсейвай финансовия министър"

"Май не само икономиката се потапя в червено! Тереза Мей открадна шоуто при дебатите за Бюджет 2016 с рокля, която раздели мненията в Twitter", пише Daily Mail. Mirror дори подвиква "Ooh sugar".

По същия начин в Германия доста коментатори бяха изключително учудени, че Ангела Меркел има деколте. А и във Франция по време на ерата "Саркози" всички обсъждаха дали правосъдният министър Рашида Дати не е "прекалено секси" за позицията си.

Напълно безсмислен въпрос, който май никога не е поставян в същата форма по адрес на политик от мъжки пол.

Новината за предстоящото назначаване на Тереза Мей за министър-председател на Великобритания беше отразено "по достойнство" в таблоида Sun.
"Heel, Boys", пише на първата страница на днешния брой, под близък кадър на леопардовите обувки на Тереза Мей, стъпили върху образите на шестима политици от Консервативната партия - финансовия министър Джордж Озбърн, правосъдния министър Майкъл Гоув, външния министър Филип Хамънд, социалния министър Стивън Краб, военния министър Лиъм Фокс, и злополучния Борис Джонсън.

Думата "heel" може да се преведе буквално като "ток на обувка", но изразът има и друго значение - да подчиниш някого, да го принудиш да изпълнява твоята воля. Този израз е заигравка с Маргарет Тачър: Така както дамската чанта беше символ на непоклатимата воля на Желязната лейди, обувките на токчета могат да се окажат символът на властта за Тереза Мей.

Разбира се, облеклото може да изразяват скрита политическа позиция: Ако замениш роклите с панталони или се появиш с кецове на церемонията по встъпване в длъжност, със сигурност няма да останеш незабелязан. Подобен бунтарски стил издава антисистемната позиция на човека.

Мей обаче твърди, че не подбира облеклото си, водена от специални стратегически подбуди.

"Аз съм жена, обичам дрехите и обувките. Мисля, че едно от предизвикателствата за жените в политиката, бизнеса и останалите сфери на работата, е да можем да бъдем себе си и да кажем "Вижте какво, можем да бъдем интелигентни и да обичаме дрехите", казва тя по време на конференцията "Жените по света", когато й задават въпрос защо вестниците наричат една от роклите й "Power Dress" (роклята на властта).

И все пак Мей преценява много точно какво и кога облича: при встъпването си в длъжност като член на парламента през 1997 г. външният й вид е копие на Тачър - синя пола, син костюм, бяла блуза.

С дребната, но не маловажна разлика, че полата на Мей е с дължина над коляното - нещо немислимо за стила на Желязната лейди. Едва по-късно, когато се установи в политиката, Мей се отдалечи от модния стил на великата си предшественичка.

Благодарение на дрехите си Тереза Мей винаги получава медийно внимание.

Нещо, което е жизнено важно за всеки политик. Друг е въпросът дали Мей се радва на сензационните заглавия по адрес на токчетата й. Със сигурност не допринасят за сериозното отношение на публиката към нея и работата й.

Все пак би могла да се възползва от рекламата, която модният й вкус носи като полезен страничен ефект. По този начин може да наложи образа си на елегантния, самоуверен и силен лидер на фона на останалите политици от Консервативната партия.

Мей вече спечели битката за позицията на министър-председател. В сряда тя ще встъпи в длъжност като наследник на Дейвид Камерън. Ще бъде доста интересно с какви обувки ще влезе на "Даунинг Стрийт" 10.