събота, 2 юли 2016 г.

Вокалистът на „Рамщайн“ жертва на пропагандата на Путин

Руската пропаганда влезе в грандиозен международен скандал – вокалистът на немската метъл банда „Рамщайн“ Тил Линдеман е наел адвокати за съдебна разправа покрай създадени фалшиви снимки, на които той е изобразен с тениска с лика на Владимир Путин, съобщава руското издание „Техносотня“, като цитира германския „Билд“.

В социалните мрежи бързо се разпространи кадър на Линдеман с черна фланелка с портрет на руския президент. Но музикантът е възмутен от безскрупулната пропаганда – той уверява, че снимката е абсолютно фалшива, обработена с графичен редактор. Оригиналната му тениска, както се вижда от колаж, публикуван в „Билд“, изобразява стилизиран череп с кости.

А междувременно руски медии се надпреварват да публикуват фотографията, като твърдят, че е направена в Москва на 19 юни, когато имаше концерт на бандата там. Нещо повече – Линдеман се налага да опровергава и „свои“ твърдения, че в Германия дори Ангела Меркел не може да се похвали с такава популярност като Путин.

„Харесвам го, той е силен лидер, а не марионетка – заявил уж музикантът. – Мисля, че всички тези политически атаки срещу него са несправедливи.“

Но Линдеман твърди, че никога не е правил подобни твърдения – той е напълно аполитичен, макар да признава, че харесва Москва като град.

Според „Билд“, заради публикуването на фабрикуваните снимки и текстове вече са ангажирани адвокати. Линдеман подчертава още, че „по принцип не прави каквито и да е политически изявления“. Покрай актуалния случай той добавя и че не е готов да се върне за концерт в страна, която изкривява истината по подобен начин – макар и да съжалява, че почитателите на „Рамщайн“ там няма да могат да ги видят на живо.

Линдеман завършва с това, че е възмутен, че пропагандни медии като „Комсомолская правда“, „Спутник“, RT, „Рен ТВ“ и т.н. са публикували невярна информация за него.