петък, 8 юли 2016 г.

Първият магазин на ИКЕА се превърна в първия музей на ИКЕА

Шведският мебелен гигант ИКЕА създаде собствен музей, който отвори врати в края на юни. В музея може да се проследи историята на бранда от отварянето на първия магазин през 1958 година в град Елмхулт - родното място на основателя на марката Ингвар Кампрад - до днес, когато компанията вече разполага с 373 магазина в над 47 страни.

Музеят се помещава в сградата, където за първи път ИКЕА посреща клиентите си преди около 60 години и е разположен върху 7000 кв. м разгъната площ. 3 500 кв м от тях са изложбена площ, разпределена на 4 нива.

Основната експозиция в музея проследява отделните епохи в развитието на бранда, който от един провинциален магазин в централна Швеция се превръща в най-голямата мебелна верига в света, променяйки представата за домашното обзавеждане на милиони хора.

Музеят показва развитието, довело дотук - идеите и движещите сили, хората и обзавеждането, грешките и поуките. Самата марка е основана още през 1943 година от Ингвар Кампрад, който днес е сред най-богатите хора на планетата.

В изложбените зони е отделено специално внимание на някои от най-дълго предлаганите продукти в асортимента на ИКЕА - като дивана KLIPPAN, който се продава в магазините на веригата от 1980 година и библиотеката BILLY, която присъства от 1979 година.

В музея могат да бъдат посетени и временни експозиции, като от началото на отварянето на фокус е кухненското обзавеждане.

Както и във всеки голям магазин на ИКЕА, и в музея има ресторант и магазин. Напълно в традициите на шведските музеи, има и образователен център.