понеделник, 4 юли 2016 г.

Фараж подаде оставка, за втори път

Евроскептикът Найджъл Фараж подаде днес оставка като лидер на Партията на независимостта на Великобритания (UKIP), предаде Би Би Си.

На специална пресконференция той заяви, че чувства, че вече е дал своя принос и не може да направи повече. Фараж допълни, че активистите за излизане от ЕС са победили на референдума, но сега трябва да работят здраво, за да постигнат добра сделка за Великобритания.

Оттеглянето на Фараж става само две седмици, след като британците гласуваха на референдум за излизане от ЕС. Той и партията му подкрепят "Брекзит".

Според него новият британски премиер не трябва да се поддава на настояването на ЕС за прилагане на принципа на свободно движение на хора, стоки и услуги в замяна на достъпа до единния пазар. Освен това партията на Фараж се надява да отмъкне избиратели на лейбъристите, разтърсени от тежка криза.

Фараж подаде оставка като лидер на UKIP и през май 2015 г. Това стана след парламентарните избори, на които Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън не само запази властта си, но и взе абсолютно мнозинство. Тогава обаче съпартийците не приеха оставката на лидера си.