неделя, 17 юли 2016 г.

Въоръжени завзеха полицейско управление в Ереван, искат властта

Група въоръжени лица превзе сградата на полицейското управление в район Еребуни в покрайнините на арменската столица Ереван. Бунтовниците искат да освободят задържания в ареста участник на конфликта в Нагорни Карабах, лидер на радикалния опозиционен Фронт за обществено спасение "Нова Армения" Жирайр Сефилян, обвинен в незаконно придобиване и притежание на оръжие.

Бунтовниците, превзели сградата, обявяват въоръжено въстание. Един е загинал, а още няколко са ранени при сблъсъка им с вътрешните войски, съобщава телевизия "Еркир медиа". Не се уточняват личностите на пострадалите. Местните медии съобщават, че зам.-началникът на полицията на Ереван Валерий Осипян е задържан за заложник.

По данни на ТАСС, бунтовниците искат оставка на правителството на Армения.

Сградата е обградена от силите за сигурност. Ръководителят на пресслужбата на полицията Ашот Агаронян заяви, че в най-скоро време полицията ще излезе с официално изявление. Спецслужбите водят преговори с окупаторите.

В момента полицейски сили са блокирали всички пътища, водещи към Еребуни.

Спецслужбите на Армения опровергаха твърднията за "въстание" в Ереван. Това се казва  в разпространеното изявление на Службата за национална безопасност.

"Днес сутринта група въоръжени лица проникна на територията на патрулно-постовата служба на полицията в Армения и под заплаха от насилие държи като заложници намиращите се там хора, се казва в изявлението. - Едновременно техните привърженици периодически разпространяват през средствата за масова информация и социалните мрежи дезинформация за началото на въоръжено въстание, окупиране на сгради и институции. С въоръжените лица в момента се водят преговори "да се предадат мирно на властите в Армения", се казва в изявлението на спецслужбите.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Съдът, под чиято юрисдикция са административните райони Арабкир и Канакер-Зейтун в Ереван, реши да бъде задържан за два месеца Сефилян, на когото е предявено обвинение по член за "незаконно придобиване, притежаване, съхраняване, превозване или носене на оръжие, боеприпаси, взривни вещества или взривни устройства, извършено от група организирани лица". Сефилян отказа да дава показания.

В рамките на делото са проведени редица следствени и други процесуални действия, в това число обиски в квартирата и офиса на Сефилян, иззети са компютри, документи и други материали. Като обвиняеми са привлечени девет човека, един от които е в неизвестност и е обявен за издирване.

Сефилян вече беше арестуван на 10 декември 2006-та година по обвинение в публично призоваване за насилствена смяна на конституционния ред и осъден за незаконно притежание на оръжие на година и половина. През юни 2008-ма, след излежаването на присъдата, е пуснат на свобода. На 7 април 2015-та Сефилян отново е арестуван, заедно с четирима други лидери на оглавявяната от тях организация "Учредителен парламент", заподозрени, че са подготвяли масови безредици. След месец беше пуснат.

КАКВО ИСКА ОПОЗИЦИЯТА?

През октомври 2015 година опозиционното движение "Нова Армения" обяви, че от 1 декември "започва процес на гражданско неподчинение за смяна на властта" в републиката, заяви тогава Сефилян.

"Взимането на властта посредством избори е невъзможно, това може да стане само чрез народно въстание", каза той. По думите му, движението "няма намерение да отстъпва и за реализация на целите си е готово да стигне до края. В случай, че властите посмеят да упражнят насилие към народа, излязъл на мирна борба, трябва да получат адекватен отговор от всички нас", каза Сефилян, но отказа да съобщи подробности за предстоящите акции на опозицията.

На свой ред зм.-председателят на опозиционната партия "Наследство" Армен Мартиросян обяви, че след "смяната на властта" "Нова Армения" ще сформира "Правителство на народното доверие". "До провеждането на предсрочни президентски и парламентарни избори това правителство ще поддържа стабилността в страната", заяви той. По думите му, опозицията в страната се е сплотила около една цел. Друг представител на опозицията - един от ръководителите на протестното движение "Надигай се, Армения!" Андреас Гукасян съобщил, че "обществеността ще се възползва от правото на гражданско неподчинение и до, и след референдума за конституционните реформи".

Властта в Армения тогава изобщо не реагира на тези изявления на опозицията.