събота, 16 юли 2016 г.

Гражданска война в Турция

Турската армия обяви военно положение в страната, часове след опита за военен преврат в южната ни съседка. По-рано тази нощ военните излъчиха следното съобщение:

"Турските въоръжени сили поеха пълен контрол над администрацията на страната с цел да възстановят конституционния ред, човешките права и свободи, върховенството на закона и общата безопасност, които бяха ощетени. Всички международни договори са все още валидни. Надяваме се, че нашите добри отношения с всички държави ще продължат."

Към 2,40 ч Ал Джазира съобщи, че командирът на първа дивизия на армията в Истанбул не подкрепя военния преврат. Телевизията твърди, че в серия от съобщения в Туитър против смяната на властта се е обявил и лидерът на най-голямата опозиционна партия в страната - Републиканската народна партия (на Ататюрк - б.р.) Кемал Кълъчдаролу.

Танкове по улиците
Съобщение в туитър акаунта на АП пък твърди, че говорителят на националното разузнаване на Турция е заявил, че опитът за преврат е предотвратен.
По-късно от движението на Фетхуллах Гюлен, намесен от Ердоган като виновник за случващото се, обявиха, че не подкрепят опита за преврат в съобщение, публикувано от Ню Йорк Таймс. Самият Гюлен живее в Пенсилвания, САЩ.

Прокюрдската партия също отрече да има нещо общо с опита за преврат чрез профила си в туитър.

Около 3,15 ч Ал Джазира цитира властите в Анкара, че са си върнали контрола над столицата.
Според световните агенции обаче на сайта на Въоръжените сили в Турция се е появило съобщение, че имат пълен контрол над страната.

Социалните мрежи в страната са напълно блокирани. Истанбулската партийна сграда е завзета от военните, парламентът в Анкара е заобиколен от танкове. Стрелба има по улиците и на столицата, и на най-големия град.

Според източник  от по-ранен час под контрол на военните вече са летищата. Два автобуса с войници са завзели държавната телевизия и радио TRT в Анкара, която първоначално излъчваше само прогнозата за времето.
Служителка на телевизията засне как армията влиза в сградата на TRT.

"Турските въоръжени сили завзеха правителството! Всички стойте тук! Ще ви пускаме на групи по двама или по трима, ако се съпротивлявате, ще ви застреляме. Всички разбраха ли?", крещи лейтенант.

"Мога ли да задавам въпроси?", пита журналистка.

"Не, не можете да задавате въпроси. Не говорете един с друг", гласи отговорът.

"Изключи камерата", чува се шепот.

Малко преди 3 ч Ал Джазира съобщи, че националната телевизия отново е под контрола на правителствените сили, след намеса на специалните части. Телевизията се върна в ефир, а служители разказват, че са били заложници.

Танкове са наобиколили сградата на парламента в Анкара, според свидетели са открили и огън.

Президентът Ердоган, който е извън Анкара, се включи на живо по видеотелефон и обяви, че още е президент.
Преди минути две мощни експлозии са били чути от жители на Анкара, едната до сградата на националната телевизия.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че летище "Ататюрк" е затворено.

В Истанбул хората се запасяват с храна, магазините са пълни, пред банкоматите има опашки. Пътищата са задръстени, обявен е вечерен час.

Интернетът е спрян в Истанбул и Анкара, а според някои предстои и пълното му изключване в цялата страна. На моменти телефонните линии също не са работели.
Около 22,30 ч тази вечер изстрели стреснаха жителите на столицата Анкара, съобщи по-рано Ройтерс. Военни самолети и хеликоптери са прелитали над града.Телевизията NTV пък обяви, че двата моста на Истанбул през Босфора, които съединяват европейската и азиатската част на страната, са били затворени заради трафик, но и охранявани от жандармерия.
Според свидетели има сблъсъци между полицията и армията, както и убити от двете страни. Източници твърдят, че съобщението е публикувано в сайта на Генщаба на Турската армия, допълва Ройтерс.

Военните са окупирали сградата на управляващата партия. В армията има много гюленисти, чиято чистка се е подготвяла преди това.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието е призовала поддръжниците си да излязат на улиците.

Телевизията, цитирана от "Хюриет Дейли" твърди, че от хеликоптер е започнала стрелба по Генщаба в Анкара.

В турската столица е имало и експлозия в академията за подготовка на спецчастите. Същевременно с това гори и сградата на Централното разузнаване:
Танкове се виждат по улиците на Анкара и Истанбул, както и на летище "Ататюрк".

Ердоган: Превратът беше дар от Бога, сега ще прочистя военните



Турският президент Реджеп Ердоган направи изявление към поддръжниците си на истанбулското летище. Той благодари на гражданите и политиците за тяхната подкрепа и каза, че Турция никога няма да бъде заразена от незаконни опити да се вземе властта.

Той каза също така, че замесените в преврата, ще получат съответния отговор, независимо от коя институция идват. Подчертавайки, че законът е над всички в Турция, президентът каза, че излизащите в негова подкрепа на улиците хора били "най-добрият отговор" за тези, които опитаха да вземат насилствено властта. Ердоган нарече преврата "дар от Бога", тъй като той щял да му помогне да прочисти военните от "членовете на бандата". Той настоя, че сили зад намиращия се в Щатите негов противник Фетуллах Гюлен стоят зад преврата и, че събитията от този петък са показали, че "структурата на Гюлен представлява въоръжена терористична организация". Обявявайки, че няма да ходи никъде, турският президент каза, че ще остане при хората.

Той потвърди също така, че началник щаба на армията е бил отвлечен от превратаджиите. Спомена също така, че изтребителят е трябвало да свали хеликоптера на бунтовниците, тъй като той е щял на атакува сградата на парламента в Анкара. Ердоган бе на почивка в средиземноморския курорт по време на преврата. След това дълго време кръжеше над континентална Турция, очевидно докато разбере накъде духа вятъра.

Бойко Борисов: Няма информация за пострадали българи


Следим с тревога какво се случва в Турция. Надявам се да няма спирала от насилие, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след извънредната среща в Министерския съвет.
Защото виждате в какво време живеем. Днеска вече "забравихме" в кавички Ница. Сега вече мислим за жертвите в Турция.
Затворени са ни границите, знаете. Усилили сме допълнително нашите граници с Турция.

Всички екипи следят и сме готови да се отзовем по всякакъв начин. Разбира се, никого не съветвам да пътува, защото дето се вика, няма да стигне. Службите работят. Там където се появи връзка с колегите от Турция, обменяме информация. Да се надяваме, че няма да имаме ранени и жертви. Нямаме такава информация засега, каза премиерът.



Равносметката: Най-малко 60 загинали и 754 задържани след опита за преврат


Най-малко 60 души са убити, а 754 са задържани след вълната на хаос и насилиe в Турция, разпалена от военна група, опитала да свали властта, предава AFP, като се позовава на представител на властите.

По-голямата част от жертвите са цивилни, а задържаните – войници, заявява неназованият служител, без при това да привежда допълнителни детайли.

По-късно тази нощ представители на турските спецслужби потвърдиха, че опитът за извършване на държавен преврат в страната е потушен, предаде Дойче веле.

По улиците на многомилионен Истанбул сутринта се виждаха зарязани танкове.
Европейските лидери, ръководсвата на ООН и НАТО изразиха пълната си подкрепа за правителството на Турция и призоваха за бързо възстановяване на конституционния ред в страната след опита за преврат.

„Турция е ключов партньор за Европейския съюз. ЕС подкрепя напълно демократично избраното правителство, институциите на страната и върховенството на закона“, се казва в съвместното изявление на председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, а също и други представители на държавите-членки.

„Призоваваме за бързо връщане към конституционния ред. Продължаваме да следим отблизо развитията и да се координираме с 28-те държави-членки на ЕС“, се казва още в текста.

Обновена!