събота, 9 юли 2016 г.

Хотелът на Рашидови, който не бил хотел...

Къщата/хотел на Рашидови.
Всичко започна от писмото на Вежди Рашидов до БНТ в началото на седмицата. В него той изрази недоволство от поведението на водещия Георги Ангелов, припомни му, че е на „държавна ясла“ и нарече лъжи някои твърдения на събеседници в студиото.

„На всичко това бих махнал с ръка, ако в това предаване не беше позволено да се хвърлят тежки клевети, за което май че вече е време да си търся правата в съда. А що се отнася до сина ми и моите внуци - те нямат хотели в Австрия, но напуснаха страната, омърсени от подобен род клевети, омерзени от това, което и днес се чува от екрана", написа тогава Рашидов.

След като Асоциацията на европейските журналисти – България поиска оставката на Вежди Рашидов заради натиска над журналист от обществената телевизия, Вежди Рашидов споделя позицията си и пред премиера Бойко Борисов. Това показва стенограмата от заседанието на Министерския съвет от сряда.

„От една година едни и същи хора пишат по медии, че министърът на културата е крал пари. Не съм крал един лев. Пишат, че синът ми има хотели. Няма хотели. Прощавайте, но това са клеветнически публикации, които създават усещане за корупция. И днес вече най-накрая ще отида при адвокат и ще съдя тези, които пишат лъжи“.

Има ли синът на Вежди Рашидов хотел в Австрия? Не че е проблем да има, но министърът обявява за лъжец всеки, който го твърди. Затова изясняването на този факт бе важно.

Проверка в Търговския регистър на Австрия показва, че Вадим Вежди Рашидов има
регистрирана фирма Rashidov на адрес Kirchbichl 49 в градчето Елмау в Тирол.
Имотният регистър на Австрия пък показва, че сградата на същия адрес е собственост на същата фирма, т.е. на сина на Вежди Рашидов. Тази справка показва и още нещо – че върху имота има тежести в размер на ипотека от 900 000 евро. Това не означава, че хотелът/къщата е купена за толкова, а че това е стойността на изтегления банков заем.
Този обект има и свой сайт, който рекламира апартаменти и стаи в „Къща Бамби“. Домакините са семейство Рашидови, пише сайтът.

След като цялата тази информация е налична в интернет, Вежди Рашидов продължи да казва, че твърденията, че семейството му има хотел в Австрия, са лъжа. И не изясни навреме какви точно са фактите - включително и разликата между хотел и къща за гости.

В това време стотици български граждини изпратиха открито писмо до премиера Бойко Борисов с настояване да отстрани Вежди Рашидов, „защото така е редно“.
Пред Министерството на културата се проведе протест с искане за оставка. Преди втория протест в петък, Министерството на културата разпространи съобщение от името на Вежди Рашидов:

"След като си закри строителната фирма в България Вадим Рашидов, който е на 41 години, напусна България и се установи в тиролското село Елмау в Австрия, където си купи къща и живее в нея със съпругата си и двете си деца. В тази семейна къща той отдава няколко стаи под наем на гости, за да издържа семейството си".

Абсолютно същите изречения се появиха малко по-късно и в интервю на Рашидов за вестник „24 часа“, а пък в „Епицентър“ журналистката Валерия Велева публикува лична позиция в защита на министъра.

„Синът му Вадим наистина няма хотел. Преди няколко години това момче, което искаше да твори в България, буквално избяга от държавата, отвратен от гнусната кампания срещу баща му с едничката мисъл - да спаси двете си деца от блатото, в което всички затъваме. Вадим, който е кадърен художник, заряза изкуството, с парите от строителния си бизнес купи от една австрийска бабичка една планинска жиха и, вместо да рисува, заедно с жена си принудително стана хижар. Реши го, когато окарикатуреният без причина образ на баща му не слизаше от тв екрана, а дъщерите му го питаха: "Това ли е дядо?" И се изнесе буквално за месец. Без да знае къде отива и какво го чака. Просто избяга.“

Велева предложи и обяснение за острата реакция на Рашидов:

„И когато докоснеш тази оголена рана, човек реагира. Да, емоционално! Да, не винаги по правилата. Да, стъпва и накриво. Но това е болката.“

А това е всичко по тази история за хотел, който Рашидови първо не притежаваха, после го припознаха, но не точно като хотел.