сряда, 6 юли 2016 г.

От „Уикилийкс“: Български външен министър се отчитал пряко на Държавния департамент на САЩ

Бившият външен министър в първия кабинет на Бойко Борисов – Николай Младенов, е рапортувал на Държавния департамент на САЩ във връзка със спирането на проекта АЕЦ „Белене“. Това става ясно от изтекли имейли на бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, публикувани от сайта „Уикилийкс“.

Изтеклата имейл комуникация относно България е между Джейк Съливан, зам.-шеф на кабинета на Клинтън, и самата Хилъри Клинтън от 28 март 2012 г. На същата дата българските власти решават да прекратят проекта за АЕЦ „Белене“. В писмото Съливан препраща информация от Ричард Морнингстар, който по онова време е специален пратеник на Държавния департамент по въпросите на енергетиката в Евразийския регион. При препращането към Хилъри Клинтън Съливан пише: „Не лоша работа“.

„Исках да Ви информирам, че получих обаждане преди малко от българския външен министър Младенов, който се обади, за да ме информира, че България току-що е обявила решението си да спре проекта „Белене“ с Русия. Това беше основна тема на дискусията по време на визитата Ви в София“, казва в текста си Морнинстар.

Информацията стана публична след като порталът „Уикилийкс“ публикува 1258 имейла на Клинтън, които са изтекли през личния й компютър, който тя е ползвала за служебни цели.

Хилъри Клинтън пристигна на посещение в България в началото на февруари 2012 г. Тогава тя се срещна с министър-председателя Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и редица български министри, сред които и Николай Младенов, който тогава я посрещна на летище София. След края на мандата на първото правителство на Борисов, Младенов е назначен за специален пратеник на ООН в Ирак.

„Уикилийкс“ попари Хилъри, пусна над 1000 нейни имейла

Сайтът „Уикилийкс“ публикува над 1000 имейла от частния сървър на Хилъри Клинтън. Повечето от тях засягат войната в Ирак. Все още не е ясно дали данните, съдържащи се в тях, всъщност са класифицирани. Сайтът пусна в туитър линк към 1258-те имейла, които Клинтън е пращала по времето, в което е била държавен секретар на Щатите. Информацията е получена по официален път – след позоваване на Акта за свобода на информацията. Създателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж по-рано обяви, че сайтът му е получил достатъчно доказателства, на база на които ФБР може да повдигне обвинение срещу кандидата за Белия дом от страна на демократите. Припомняме, че преди броени дни Хилъри Клинтън бе на разпит повече от три часа. След него от ФБР обявиха, че няма основания за повдигане на обвинение.