вторник, 26 юли 2016 г.

АБВ издига Гоце Първанов пак за президент!

АБВ препотвърждава имената на Георги Първанов и Ивайло Калфин като предложения за единни кандидатури за президент на евентуалната широка коалиция "Ляво-Център". Това е решило днес Изпълнителното бюро на партията, съобщи пресцентърът.

Това не е деклариране на кандидати - формацията на бившия президент е решила и че е готова за "обсъждане на равно приближена, но силно избираема кандидатура за президент".

Решението би могло да означава край на преговорите с БСП. Председателката на БСП Корнелия Нинова вече обяви, че Първанов и Калфин не могат да бъдат общи кандидати на левицата, докато АБВ държи нито едно име да не бъде изключвано по условие.

Самият Калфин не изключваше преговорите да се провалят - преди дни той отбеляза, че те ще бъдат прекратени, ако не се стигне до решение до края на юли.

АБВ упорито са на мнение, че Първанов може да се кандидатира за трети мандат, защото не е последователен, въпреки възраженията на повечето юристи. В крайна сметка ще трябва да се изкаже Конституционният съд.