събота, 30 юли 2016 г.

Бойко имал двама кандидат президенти, но можело да не се справят

Премиерът Бойко Борисов и екоминистърката
Ивелина Василева във Велико Търново.
Допреди две седмици ГЕРБ са имали двама кандидати за президент, но след "критичните ситуации в Европа" премиерът Бойко Борисов е разбрал, че "въпреки добрите си качества те няма да могат да се справят със стресова ситуация".

Това обяви самият Борисов във Велико Търново.

Той уточни, че президентът е върховен главнокомандващ и трябва да може да "тропне на масата, за да защити интересите на страната". Останалите важни качества са да е политик и експерт, да е с характер и да го познават хората, да има рефлекс в различните ситуации.

"Вероятно ще кажа през септември, дотогава искам да се ориентирам. Ако беше лесно, всички щяха да изкарат досега кандидат за президент", посочи Бойко Борисов.

По думите му кой ще е държавният глава е важно и заради ситуацията в света.

„Виждам, че и другите партии осъзнават колко е важен изборът за президент на държавата.  Въпросът не  е кой ще спечели президентския вот. Важна е държавата“, заяви министър -председателят.

Борисов отново говори за сигурността и външната политика в света.

„Процесите, които текат в света, не ме правят изобщо оптимист. Сега събираме горчивите плодове на безумната външна политика, която се водеше години наред в световен мащаб“, заяви министър-председателят.

Той посочи, че засега няма пряка заплаха за страната ни, защото се полагат огромни усилия, но отбеляза, че всеки ден ситуацията се усложнява. Затова е поискал допълнителна помощ от Европа - хора и техника, за опазване на границата.

Тази седмица ми бе потвърдено, че ще получим 6 млн. евро финансова помощ от ЕК. Обясних, че бюджетът ми изнемогва. От една страна правя съоръжение на границата, от друга всеки ден командировъчни за армия и полиция, отделно гуми, акумулатори, машини - неща, които хората дори не ги виждат“, добави премиерът.

Той даде отчет и по една от любимите си теми - санирането. По думите му с пари от държавата са обновени 4000 блока. Той отбеляза, че са събрани и 200 млн. лв. повече от битката с контрабандата в сравнение с предишния месец.

В понеделник Борисов ще разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който ще бъде в София с целия си кабинет за съвместно заседание на двете правителства.