сряда, 6 юли 2016 г.

Бойко Борисов: Ами да закрием партиите...

Няма никакво значение за мен кога ще са изборите за президент. Това, което ме притеснява е, че партиите абдикират от тези избори, защото от това, което досега съм чул е, че се търсят някакви кандидати, които да са общи, да са такива, да са онакива... Не мога да разбера тогава защо изобщо партиите ще издигат кандидати...

...Как партиите ще отчетат техният кандидат, като заявяват, че някой друг ще им го издигне. Защото основните партии явно няма да имат кандидати. Защото така цялата партийна система се дискредитира. Ако партиите са нещо лошо, тогава да ги закрием.

Така премиерът Бойко Борисов реагира на въпрос в парламентарните кулоари кога трябва да са президентските избори и кога ще има номинация от ГЕРБ. По думите му ако Граждански съвети ти издигат номинацията, визирайки очевидно Реформаторския блок, това значело, че никой няма да носи отговорност за тези кандидати.

От това, коео виждам като конкуренция... Реформаторският блок няма да носят никаква партийна принадлежност, не може да му се иска отговорност. БСП ще търси коалиция и лидерът й не иска да поеме отговорността. Ако това ще е начинът, защо харчим партийни субсидии..., попита още Борисов.

По думите му това била новата мода - партиите да нямат кандидати. И можело и той да се съобрази с нея.

Премиерът обаче даде няколко различни причини защо и ГЕРБ нямат обявен кандидат. Борисов първо заяви:

Аз мога и утре да обявя кой ще е кандидат-президент. Понеже обаче ме дразните с тези въпроси, затова казах септември.

После добави:

Единствената причина да изчакаме последните месец-два, това е сегашният президент да може да си довърши спокойно мандата. Идват президенти, международни срещи, както Обама - знаем, че повече няма да е президент, но има авторитета на институцията...

След това пак призова медиите да питат партиите кои са им кандидатите и кой ще носи отговорност за тях.

Неслучайно ги изчаквам, за да видя докъде ще им стигне фантазията за издигане на кандидат-президент..., добави още Борисов. И пак заяви, че ГЕРБ имат човек за поста, въпреки че не е обявен.

Попитан дали самият той ще е номинацията на ГЕРБ, премиерът каза само:

Още нещо ще питате ли...