събота, 9 юли 2016 г.

НАТО създава румънско-българска бригада

НАТО създава румънско-българска многонационална бригада, която ще се грижи за баланса в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Това съобщи на срещата във Варшава на държавните глави от страните членки на Алианса генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

НАТО прие решение за балансирано разширяване на своето присъствие в Черноморския регион, обяви Столтенберг.

"Днес ние се договорихме за балансирано военно присъствие в Черноморския регион и в югоизточната част на алианса за сметка на създаването на румънско-българска многонационална бригада, която ще се превърне в база за всестранна подготовка на многонационалните сили на алианса", заяви генералният секретар.

"НАТО по-рано вече усили своето присъствие в Черноморския регион и в югоизточната част на Алианса. Включително е усилено въздушното патрулиране и са взети мерки в подкрепа на Турция, по-конкретно, разполагането там на елементи на ПРО на НАТО и самолети-радари АУАКС", каза още Столтенберг, цитиран от световните медии и БГНЕС.

В същото време НАТО реши да разположи войници в Източна Европа.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че алиансът взе решение да увеличи ротационното си присъствие в Полша, Латвия, Литва и Естония с четири батальона.
„Решихме да засилим военното си присъствие в източната част на алианса с четири батальона на ротационен принцип тук в Полша, както и в Естония, Латвия и Литва”, разкри той.
По думите му батальоните ще бъдат „силни и многонационални”, и ще демонстрират силата на трансатлантическите връзки.

Канада ще разположи войници в Латвия, Германия в Литва, Великобритания в Естония, а САЩ – Полша, каза той на пресконференция в края на първия ден на двудневната среща на върха на алианса във Варшава, Полша.

Той уточни, че няма конкретен период за разгръщането на НАТО в Източна Европа, въпреки че разполагането ще започне от следващата година.

Ние утроихме размера на силите за бързо реагиране на НАТО (NATO Response Force - NRF) до 40 хиляди войници, като в сърцевината ще бъде „Острие на копието“ (Spearhead Force). Те ще могат да бъдат дислоцирани в рамките на дни. Създадохме 8 нови щаба да улеснят тренировките и подсилването на източната част от нашия алианс, изтъкна още той.