понеделник, 18 юли 2016 г.

Иран потвърди интереса си към оборудването от "Белене"

По-раншните информации за обратното се дължат на заглавие на руската информационна агенция ТАСС, което неправилно предава съдържанието

Иранските власти разглеждат офертата за закупуване на оборудване от несъстоялата се АЕЦ „Белене”. Това стана ясно от изказване на началника на Организацията за атомна енергетика на ислямската република Али Акбар Салехи пред частната агенция „Мехр”, съобщава bTV.

Голяма българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов, беше в Техеран, като основната цел беше да се търси вариант за препродажба на оборудването за АЕЦ „Белене”. След арбитраж то трябваше задължително да бъде закупено от България за над 1 млрд. лв.

По време на самата визита иранската страна беше пестелива в коментарите си по тази тема.

След разговорите на вицепремиера Томислав Дончев с Али Акбар Салехи, той посочи, че все още е рано да се говори за конкретни финансови параметри. Стана ясно и че ще има трета среща - с участието на производителя "Атомстройекспорт".

Сега Салехи отхвърли информациите, че Иран ще купува „използвани” български реактори, за да ги използва в строящата се АЕЦ „Бушер”, посочи той.

Началникът на ядреното ведомство изрази надежда, че изгражданата с руска помощ АЕЦ „Бушер” да заработи възможно най-скоро. Сред другите приоритетни проекти са изграждането на т.нар „атомна болница” и голяма сделка за продажба на тежка вода в Русия. Така завършва информацията на бТВ.

По-рано днес в медиите се появиха съобщения, че Салехи е казал, че Иран няма да купува реактори от България. "Иран не възнамерява да купува атомни реактори от България, обяви Салехи" - това е заглавието на информацията на БТА от 4.33 сутринта.

"Иран не смята да купува атомни реактори от България според ирански експерт" - това пък е заглавието на "Дневник" в 8.40. Изданието се позовава на БТА, която пък се позовава на ТАСС. Руската агенция е сложила заглавие "Иран не смята да купува от България реактори за АЕЦ", което е използвала и БТА. Вътре в текста на ТАСС обаче се обяснява, че Салехи е казал, че няма да купуват използвани реактори, защото "реактори секънд хенд" просто няма.

Следва  изречението: „България имаше договор с „Росатом” за изграждането на два реактора, но прекрати проекта по финансови причини. Българските представители сега искат да продадат неизползваното оборудване на добра цена и ние разглеждаме офертата”. От което става ясно, че офертата за реакторите, построени за АЕЦ "Белене" не е отхвърлена.