неделя, 3 юли 2016 г.

Забранили на полски работници да говорят на майчин език в британски завод

Работници от Източна Европа са били карани от работодателите си да говорят единствено на английски на работното си място, защото иначе, говорейки на майчин език, са карали останалите работници да се чувстват „изолирани и заплашени“.

Новата политика бе осъдена като „нечестна и дискриминираща“ и предизвикваща разделение между полските и словашките работници и английските служители, съобщи "Дейли експрес".

Същевременно директорите на фабриката за медицински изделия „Орхид Ортопедик Солюшънс“ в град Шефилд твърдят, че политиката е била въведена „за да създаде хармония на работното място“. Един английски работник, пожелал да остане анонимен, заяви, че политиката е била въведена след като друг служител са оплаква, че полските му колеги говорят помежду си на роден език. Екипът е трябвало да подпише нова версия на вътрешния правилник, в който е било въведено и правило за езика.

„Чувствам, че компанията е ескалирала проблема и е превърнала малката ситуация и голям проблем, вместо да премахне корена на проблема. Мисля, че това е нечестно и дискриминиращо“, заяви той. „Ако двама поляци си говорят, ще е значително по-бързо да го направят на родния си език , то ще си свършат работата по-бързо“, смята той.

„Ние сме мултикултурен работодател , въпреки че английския явно е общия език. В миналото сме имали ситуации, където работници са се чувствали изолирани и заплашени, докато са работили с колеги от различен произход, говорещи на различен език. За да може работната сила да се чувства удобно на работа, сме помолили по време на работа всички да говорят на английски. Целта е да се създаде хармония на работното място“, бе коментарът на прес-секретар на „Орхид Ортопедик Солюшънс“.