сряда, 20 юли 2016 г.

СмЕх: Бареков готов да продава реактора от "Белене"

Евродепутатът консерватор Николай Бареков реши отново да припомни за себе си по неповторим начин - предложи на премиера Бойко Борисов да води преговорите за "съдбата на реактора" от Белене. Той се е припознал в апела на Борисов за новия политик.

"След апела на премиера в социалните мрежи - нов политик да поеме отговорността за преговорите с Русия и Иран за съдбата на реактора, се свързах с г-н Борисов и предложих да поема отговорността и екипа, който води преговорите", съобщи съвсем сериозно самият Бареков във фейсбук.

"Новият" политик, както става ясно, има вече и строен план, озаглавен "Реактор срещу газ".

Имам план, който в най-общи линии представлява "Реактор срещу газ", в който България може да се превърне в голям международен инвеститор в мирната ядрена програма на Техеран срещу ексклузивен междуправителствен договор за износ на ирански газ за Европа и нашата държава.

Ето и целия текст на това неповторимо съобщение:

Като вземем предвид усложнената международна ситуация и задънената улица пред българското правителство с ядрения реактор за АЕЦ „Белене“, днес направих важна стъпка.

След апела на премиера в социалните мрежи - нов политик да поеме отговорността за преговорите с Русия и Иран за съдбата на реактора, се свързах с г-н Борисов и предложих да поема отговорността и екипа, който води преговорите.

Настоявам тези преговори да са в четиристранен формат с участието на България (ЕС), САЩ - като гарант за ядреното споразумение с Техеран, Русия - като производител на оборудването и самият Техеран.

Имам план, който в най-общи линии представлява "Реактор срещу газ", в който България може да се превърне в голям международен инвеститор в мирната ядрена програма на Техеран срещу ексклузивен междуправителствен договор за износ на ирански газ за Европа и нашата държава.

Напълно разбирам безизходицата на нашето правителство и премиер, притиснати от поредица погрешни решения и стъпки от тяхна страна през последните години. Точно за това предлагам на г-н Борисов да преглътнем егото си на политически опоненти и да работим без драми за бъдещето на България, наша обща Родина. Аз победих егото си и подавам ръка. Има ли отсреща кой да я поеме?

Излишно е да пояснявам стабилните си позиции в европейските институции - член на Делегацията за връзки на ЕС с Иран и член на Комисията по Енергетика в Европейския парламент. На практика съм единственият български политик в Европа с необходимите позиции и експертност по темата.

Най-конструктивно би било да подадем ръце и да започнем да действаме, а не да губим ценното време на народа с коментари по фейсбуците ни...

Известно е, че след санкциите, Иран няма милиардите, за да купува реактори, но има волята да прави взаимноизгоден бизнес с европейските държави, а Русия има нужда от нови проекти, след санкциите заради нахлуването в Крим.

Инициативността на Бареков, който в името на общото благо, даже е готов да преглътне и егото си, е предизвикана от посещението в Иран на премиера Бойко Борисов. Още от Техеран българският министър-председател съобщи, че съществува възможност реакторът да бъде продаде на Иран. След което се оказа, че Техеран ни най.малко няма подобни намерения. Али Акбар Салехи - шефът на Организацията за ядрена енергия на Иран (ОЯЕИ), опроверга като "напълно неверни" слуховете за закупуване на използвани реактори от България за атомната централа "Бушер". 

На този фон Бареков сега явно е решил, че е ударил неговия час. Той вече е демонстрирал своята компетентност - високо ниво. Като член на делегацията за връзки с Иран на ЕП през 2015 г. той даде фундаментално интервю на английски език.  Тогава той организира и форум, посветен на тероризма и проблемите в Близкия изток.