вторник, 19 юли 2016 г.

Ердоган пред CNN за смъртното наказание: Защо да ги храня в затвора?

Турският президент Реджеп Ердоган отказа да изключи смъртно наказание за хилядите хора, арестувани след неуспешен военен преврат в петък.
Той заяви това в ексклузивно интервю за Си Ен Ен, като говори чрез преводач от президентския дворец в Анкара.

"Напълно очевидно е, че е било извършено престъпление - измяна, и искането ви никога не може да бъде отхвърлено от нашето правителство. Но, разбира се, ще има решение на парламента какво действие да бъде предприето под формата на конституционна мярка, така че лидерите ще трябва да се съберат заедно и да го обсъдят и ако се съгласят да го обсъдят, след това аз като президент ще одобря всяко решение, което излезе от парламента", казва Ердоган.

Това е първото му интервю след опита за преврат на 15 юли.
Ако Турция върне смъртното наказание, тя няма да може да продължи преговорите за присъединяване към ЕС според шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, припомня Си Ен Ен.

А ето как Ердоган коментира призивите на много хора за смъртни присъди:

"Защо трябва да ги държа и храня в затворите през следващите години? Така говорят хората."

И допълва:

"Те искат това бързо да приключи, защото загубиха близки, загубиха деца... те страдат, така че хората са много чувствителни и трябва да действаме много благоразумно."

Турция много скоро ще поиска официално от САЩ екстрадирането на духовника Фетхуллах Гюлен, каза още Ердоган. На въпроса какво ще направи, ако американската администрация откаже да предаде проповедника, президентът отговаря:

"Имаме взаимно споразумение за предаване на престъпници."