сряда, 24 август 2016 г.

Държавата ще изплати 1 802 000 лева на олимпийците

1 802 000 лева e общата сума, която държавата ще изплати за премии на спортистите за участието на олимпийските игри в Рио де Жанейро, информира министърът на младежта и спорта Красен Кралев в сутрешния блок на bTV.

Сребърната медалистка Мирела Демирева ще вземе 200 000 лв., а треньорът й 160 000 лв., Елица Янкова - 150 000 лв., а нейният наставник - 120 000 лв. Момичетата от ансамбъла ще си разделят общо 675 000 лв., а треньорският им щаб - 236 250 лв. Премии има още за петите места на борците Владимир Дубов и Николай Байряков, за 7-те на Елис Гури (борба), Ивайло Иванов (джудо) и Невяна Владинова (художествена гимнастика) и за 8-те на Борислав Новачков, Михаил Ганев (борба), Ивет Лалова (лека атлетика) и Антоанета Бонева (спортна стрелба).

Той коментира и коментарите за изхарчени необосновано много държавни пари за спорт, без възвращаемост. 14-те спорта, които изпратиха свои представители в Рио за последния олимпийски цикъл от 4 г., са получили финансиране с публични средства в размер на 50 млн. лв., обясни Кралев. През тези четири години те са донесли на държавата 191 медала, като 145 са от европейски първенства, а 46 от световни първенства. Конкретно за олимпийска подготовка през 2016 г. 51-те наши спортисти на бразилската олимпиада са финансирани с 3 830 246 лв.

В периода 2013-2016 г. още 17 олимпийски спорта, които не са изпратили спортисти на олимпиадата, са получили 26 млн. лв. За периода тези спортове са донесли 33 медала за България, като 29 от европейски първенства, а 4 от световни.

„Нека погледнем държави като Финландия, Естония, Португалия и Австрия, които взеха по-малко медали от нас“, допълни Красен Кралев.
Той даде пример с публикация от в. "Хюриет", според която Турция, която има 8 медала от олимпиадата, е дала за всеки един от тях близо 258 млн. турски лири (151 млн. лв.).

„Ние спечелихме 3 медала, а изпуснахме още 4 - на Антоанета Бонева, Ивайло Иванов, Николай Байряков и Владимир Дубов. Реално те имаха възможност да спечелят медали, изпуснаха ги в последния момент и проблемът не е свързан с техните качества, тяхната подготовка или в тактиката им. Те имаха нужда от психолог, не издържаха на напрежението, не си повярваха“, коментира министър Кралев.
Той изтъкна, че на олимпиадата са се появили нови и млади лица в българския спорт с бъдеще като Елица Янкова (борба), Тихомир Иванов (лека атлетика), Панчо Пасков (фехтовка), Невяна Владинова (художествена гимнастика).

„Още преди заминаването на българските спортисти за Рио, имаше подготовка от определени кръгове да бъдем атакувани, като коментарите да бъдат подчинени на предстоящите президентски избори, заяви Красен Кралев. - Атаката започна още преди да заминем, като ни предричаха, че няма да вземем нито един медал. На 3-тия ден започнаха да питат къде са ни медалите, при положение че всички знаят, че силните ни спортове са в последните дни. Наричаха спортистите ни туристи, куфари.“
„Никога не се е строяло толкова много и не се е правило толкова за спортната инфраструктура в страната, както по времето на първото и сегашното правителство на Бойко Борисов. Правим максималното с ограничения бюджет, с който разполага министерството. Знам, че има проблеми, работим за разрешаването им, но не може всичко да стане за 1-2 години“, похвали се Красен Кралев и обеща, че ще съдейства да се ремонтират залите в Пловдив и Плевен, където тренират елитни лекоатлети като Габриела Петрова и Тихомир Иванов.