сряда, 31 август 2016 г.

Непал лиши индийци от достъп до планините за 10 г. заради лъжа, че изкачили Еверест

Снимка: Reuters
Непал забрани на двама индийци да се катерят в планините на нейна територия за 10 години, след като се опитаха да изфабрикуват успешно изкачване на Еверест.

Таракешвари и Динеш Ратод са били сред стотиците алпинисти, които се опитаха да изкачат най-високия връх на планетата през този сезон.

Двамата обаче не стигнали до върха, а представили компютърно обработени снимки като доказателство за мнимото си постижение.

Непалското министерство на туризма обаче провело разследване на базата на редица оплаквания от други алпинисти, че индийците въобще не са стъпвали на най-високата точка. То потвърдило оплакванията.

Двамата подменили лицата на снимка на друг алпинист, като поставили своите заедно с индийското знаме. Оригиналната снимка е била направена от успешно изкачване няколко дни преди обявеното на индийците. Ратод дадоха пресконференция в Катманду на 5 юни, на която обявих, че са стъпили на Еверест на 23 май.

"Отнехме им сертификата за катерене. Те няма да бъдат допускани да катерят в Непал в следващите десет години", заяви представителката на министерството Гиянендра Шрешта.

Ратод, които служат в полицията на град Пуне, не бяха открити от "Ройтерс" за коментар. Шефът на полицията в града обаче обяви, че срещу тях ще има разследване.

"Чакаме информация от непалска страна", заяви Рашми Шукла.

Тази пролет имаше много висока активност под Еверест след двата поредни нулеви сезона - през 2014 г. заради смъртта на 16 шерпи, а миналата година заради земетресението в Непал.