събота, 6 август 2016 г.

Хилъри води само с 3 на сто на Тръмп

Кандидатът за президент на Демократическата партия Хилъри Клинтън води пред своя съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп с по-малко от 3%, показва проучване на Reuters/Ipsos, публикувано в петък, предава Reuters. 

Според онлайн запитването, проведено между 31 юли и 4 август, 42% от гласоподавателите биха подкрепили Клинтън, докато 39% биха дали гласа си за Тръмп. В анкетата са участвали 1,154 души.

Проучването показва, че от понеделник до петък Клинтън е загубила 5% от подкрепата на гласоподавателите, като причините за това не са ясни.
Но според данните на друга анкета на Real Clear Politics на 1 август Клинтън е имала преднина пред Тръмп с 3,9%, докато в петък вече е водила с 6,8%.

Хилъри Клинтън и Тим Кейн имат вече 10 на сто преднина пред съперничещата им двойка Доналд Тръмп-Майк Пенс, предаде телевизия Фокс нюз, преди два дни..

Тя за първи път обяви резултати от проучване не само на кандидат-президентите от двете големи партии, но и с техните евентуални вицепрезиденти.

За демократите Клинтън и Кейн биха гласували 49 на сто. Предпочитанията си за републиканците Тръмп и Пенс дават 39 процента.

Преди месец Хилъри водеше с 6 на сто пред Тръмп - 44 срещу 38%.

Клинтън и Кейн са предпочитани пред Тръмп и Пенс от жените, чернокожите, испаноезичните и гласоподавателите на възраст от 18 до 30 г. Това е т. нар. коалиция на Обама, която осигури неговото преизбиране през 2012 г.

Двойката на републиканците се ползва с по-голямо доверие от демократите сред ветераните от войните. И то при положение, че миналата седмица Доналд Тръмп публично се присмя на родителите на американски военнослужещ мюсюлманин, загинал в Ирак.

Миналата седмица Хилъри поведе със 7 процента пред Тръмп.