понеделник, 1 август 2016 г.

Петима убити в свален руски хеликоптер в Сирия

Руски хеликоптер Ми-8 е свален днес в сирийската провинция Идлиб, предаде ТАСС, като цитира Министерството на отбраната в Москва.

На борда е имало петима души и всички те са загинали, съобщи по-късно Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин.

Жертвите са тричленният екипаж и двама офицери от руския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия.

Вертолетът се е разбил в резултат на обстрел от земята. Той бил военно-транспортен и преди да бъде ударен, изпълнил хуманитарна мисия край град Алепо, след което се насочил към база "Хмеймим" край сирийското пристанище Латакия.
Според свързания с опозицията телевизионен канал "Ориент" хеликоптерът е свален от бунтовници.

В туитър плъзнаха снимки с тяло, за което се твърди, че е неговото. То е влачено за краката от двама сирийци.

Намерени са документи на пилота, който се казва Олег Шеламов. Показани бяха снимки и на
шофьорска книжка на жена - вероятно съпругата на пилота, както и намерена сред останките на машината икона.

От една седмица насам Алепо е място на ожесточени битки между бунтовниците и настъпващите към града правителствени сили. Русия, която помага на армията на Башар Асад, обяви миналата седмица, че отваря три хуманитарни коридора, по която жителите на Алепо могат да бъдат евакуирани.


На 8 юли край град Палмира руски военен хеликоптер бе улучен със снаряд и свален. Загинаха и двамата пилоти на борда. Отговорност пое "Даеш" ("Ислямска държава") и дори разпространи в интернет видео от улучването на вертолета. Досега обаче Русия не е потвърдила тази версия. А вестник "Вашингтон пост" дори писа, че е възможно машината да е била свалена от "приятелски" огън на руски военнослужещи.