четвъртък, 11 август 2016 г.

Турски военни аташета в Гърция и Босна изчезнаха

Две военни аташета на Турция в Гърция и едно в Босна са изчезнали, обяви външният министър Чавушоглу.  Те били повикани за разпит във връзка с неуспелия опит за преврат като срокът да се явят в Анкара изтекъл днес.

"Знаем, че двете военни аташета в Гърция са се опитали да избягат в Италия. Ако се потвърдят данните на разузнаването ни, че те са там, ще искаме връщането им от властите в Рим", заявил анонимен турски чиновник пред "Ройтерс". Не знаем обаче къде се е скрил нашият военен представител в Босна, добавил той.

Според Чавушоглу двете военни аташета още на 6 август се качили на ферибот за Италия заедно със семействата си. И двамата са с чин полковник. Единият от тях има брат в Холандия. По непотвърдени данни гръцките власти били отнели дипломатическите паспорти на издирваните аташета. Външният министър разкри, че други двама служители на Турция в Бангладеш също са в неизвестност.

Около 300 дипломати бяха уволнение след опита за преврат в Турция, сред които и двама посланици. Много служители на Анкара зад граница се укриват от страх да не бъдат подведени под отговорност. Вчера стана ясно, че адмирал от турския флот е поискал политическо убежище в САЩ, след като е разбрал, че е издирван от властите в родината му.