събота, 6 август 2016 г.

Полуголият знаменосец на Тонга

Вероятно не сте чували много неща за Тонга. Кралството е архипелаг в южните части на Тихия океан и се намира на юг от Самоа и на изток от Фиджи. Тонга е единствената островна държава в Тихия океан, която е с непокътната монархия.

Историята й на Олимпийските игри пък е съвсем бедна и скромна и се състои в един сребърен медал отпреди 20 години.

В това обаче няма никакво значение, защото именно делегацията на тази страна направи най-силно впечатление на откриващата церемония, създавайки най-яркия момент поне засега. Знаменосецът на Тонга беше оскъдно облечен, а единствената му дреха се състоеше в опасана около кръста му традиционна черга от Тонга.

Кой обаче е полуголият и намазан с олио знаменосец, който се превърна в истинска сензация?

Казва се Пита Тауфатофуа и се добра до Олимпийските игри, преминавайки през квалификациите по таекуондо в зона Океания. 32-годишният състезател пък се провали в предишните си два опита да се класира на Игрите.

За живота на Тауфатофуа не се знае много, но в сайта generosity.com, който събира средства за спортиста, пише, че Пита е „жертвал целия си живот и го е прекарал из необитаеми подслони.“ Ето обаче, че 6,262 долара по-късно, той е звезда на Олимпиадата, а жертвата вероятно си е заслужава.

Тауфатофуа е роден в Австралия, но предпочита да се състезава за Тонга, защото от там идват корените на баща му. Сега вече той живее в Окланд, Нова Зеландия.

Представители на медиите пък се свързаха с близки до състезателя и те разкриха, че идеята за нестандартното му облекло на откриването на Олимпийските игри е негово дело, а традицията с този вид препаска е от стотици години.

„Тонга за първи път прави подобно нещо, за Пита беше много важно. Той е много патриотичен и обича културата на страната. Не знаеше дали ще бъде избран за знаменосец, но знаеше, че ако това стане, ще направи нещо, което е много специално“, разкрива един от най-добрите му приятели.