неделя, 14 август 2016 г.

Кабинетът търси мебели за двореца „Евксиноград“

Дворецът „Евксиноград“ в едноименната правителствена резиденция на брега на Черно море пустее без необходимите мебели за завършване на интериора му. Той бе отворен за посетители в началото на тази година след дълга реставрация, но сега властта изпитва трудности да му придаде окончателния автентичен вид. Проблемът е, че няма желаещи, които да изработят липсващите мебели от обзавеждането и да реставрират запазените. 

Още през март тази година Министерският съвет обяви обществена поръчка, с която се търсеше изпълнител. Месеци наред обаче не се явил нито един мераклия и през май процедурата е прекратена с мотив „не е подадена нито една оферта за участие“. Сега кабинетът прави нов опит да осигури необходимото обзавеждане за някогашния дворец на Фердинанд, за да може туристите наистина да се потопят в царската атмосфера на брега на морето. За целта е обявен нов търг, по който е заделена крупната сума от 528 000 лв.

Мебелите, които изпълнителят ще трябва да достави и видът им са определени на база оригиналната визия и предназначение на помещенията към периода 1892 – 1908 г., става ясно от документацията. Самият дворец е изграден между 1887-1893 г. за лятна резиденция на българските монарси. Външната архитектура на сградата е реплика на френските ренесансови дворци от ХVІІІ век.

Интериорът пък е представен от стилна английска мебел, автентични мраморни камини, френски полилеи, редки картини, стенни и каминни часовници, инкрустирани със злато. Първият етаж е зает от просторен хол, свързан с приемни зали, музикален салон, трапезария, кабинет и работни помещения. На втория етаж са разположени царските спални и стаи за гости, които обаче стоят без доста от мебелите си.

Така например в спалнята на княза липсват легло, нощни шкафчета, гардероби, каса, тоалетна маса с чекмедже за бижута, въртяща се масичка. За будоара на княгинята пък трябват канапе, фотьойли, шезлонги, маса за рисуване, а за салона й – маса за карти, писалищна маса, пиано и други. Дворецът „Евксиноград“ разполага дори с билярден салон, за който се очаква да бъде доставена билярдна маса. Пак за там трябват и канапе и специални маси за алкохолното питие грог.

За музикалната зала пък трябват табуретка, мраморни масички и цветарник. Интериорът не е завършен и в още куп помещения, сред които зала за приеми, зала за аудиенции, работен кабинет на княза, тоалетна стая на княза, офицерска стая, спалня на княгинята майка, гостни стаи.

Освен с обзавеждането властта има и друг проблем с резиденция „Евксиноград“ – множеството реститути, които претендират за собственост върху различни части от стопанството. В момента работна група, сформирана по нареждане на премиера Бойко Борисов, търси варианти, с които собствениците да бъдат обезщетени, а резиденцията да си остане в цялост държавна. Точно „Евксиноград“ е и любимото място на Борисов за бърза лятна почивка. За този уикенд той вече спомена, че смята да отскочи до плажа.