петък, 26 август 2016 г.

Турция праща по Борисов хабер до ЕС: Или визите, или мигрантска криза

"Поели сме ангажимент, гласували сме споразумение. И с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме поели като ангажимент", призова след срещата си с премиера на Турция в Истанбул българският министър-председател Бойко Борисов.

Той заминава за Берлин, където Ангела Меркел събира премиери от централноевропейски държави, за да обсъдят мигранстката криза. Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм изпрати недвусмислено послание по Борисов:

"Искаме нашите европейски приятели да разберат, че вече настъпи времето да поемат повече отговорност във връзка с мигрантите. От жизнено важно значение е в края на месец октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуеменията за реадмисия и либерализиране на визовия режим не бъдат изпълнени, това ще постави Евроопа пред един огромен риск", предупреди турският премиер Бинали Йълдъръм.

Разясних това в подробности на моя приятел Бойко и съм уверен, че той ще има възможност да предаде на европейските събеседници моето мнение, допълни турският премиер.

"В момента това, което правят колегите, е да препятстват нова над 2-милионна вълна от мигранти от областта на Алепо. Като прибавите над 3 милиона тука в Турция, не малка част в Истанбул, действително ние в Европа трябва да си направим ясна оценка – ако гласовете за неподкрепяне на приетото споразумение в Европейския съвет... докога Турция ще успява да ги спира?", попита Борисов.

"Имам доста послания, които да споделя с колегите. За да бъда точен, съм си ги записал. Защото България и Гърция са първите изключително уязвими държави. Тук става въпрос за истинска европейска солидарност. Солидарност и с нашите съседи като ЕС", каза Борисов.

Бинали Йълдъръм даде дума, че Турция "ще направи всичко по силите и възможностите ни, за да намалим товара на гърба на България". Съответните институции вече били започнали работа по този въпроси.

"Надявам се, че тези усилия ще дадат резултат в срокове и по този начин ще облекчим България, споделяйки товара", допълни Йълдъръм.
Бойко Борисов благодари на Турция, че е поела ангажимент, за да намали мигрантския натиск върху България.

"Въпреки прекрасните ни отношения, в никакъв случай не станах по-спокоен".
Борисов допълни, че Анкара и сега негласно помага с т.нар. препятствани преминавания на границата, които били над 26 хиляди.

"В момента това, което правят колегите, е да препятстват нова над 2-милионна вълна от мигранти от областта на Алепо. Като прибавите над 3 милиона тука в Турция, не малка част в Истанбул, действително ние в Европа трябва да си направим ясна оценка – ако гласовете за неподкрепяне на приетото споразумение в Европейския съвет... докога Турция ще успява да ги спира?"

Борисов уточни след зададен въпрос, че целта на България е да намери общо решение за всички в Европейския съюз и не предвижда двустранно споразумение само с Турция. Той даде пример, че дори и да бъде подсигурена турската граница, страната ни ще остане уязвима откъм гръцката.

"Добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път този конфликт, тя е неизбежна и на наша територия. Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбата срещу имигрантите. Много удобно е да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но аз не си представям как ще започнем да посрещаме на Летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа."

Йълдъръм няколко пъти нарече премиера Бойко Борисов само на малко име и приятел.