събота, 27 август 2016 г.

Миньори от Боливия пребиха до смърт министър

Миньори от Боливия отвлякоха и пребиха до смърт заместник-министър от кабинета, който искаше да проведе разговор с тях във връзка с продължаващите вече седмици стачки.

Родолфо Иянес, зам.-министър на вътрешните работи, беше убит в четвъртък в град Пандуро на 186 км от столицата Ла Пас. Той беше в града, за да се срещне с миньорите, които от 10 август провеждат ефективна стачка, като блокират пътища. Миньорите протестират, за да защитят правото си да работят без посредници за частни компании, което беше нарушено чрез приемането на нов закон от правителството на Ево Моралес.

Трима миньори загинаха в сблъсъци с полицията откакто започнаха протестите.

Пет души, включително лидерът на движението на протестиращите миньори, бяха арестувани във връзка с убийството на Иянес. Разследва се участието на 40 други миньори.

Според аутопсията, Иянес е бил измъчван шест-седем часа. Намерени са следи от множество удари по тялото му, по думите на главния прокурор на Боливия - Рамиро Гереро. Той също така е имал множество счупени ребра, както и фракури на черепа, се казва в изявление на прокуратурата.

Властите съобщават и че са намерени голямо количество експлозиви, някои от тях заровени в земята, където е било оставено тялото на Иянес.

Според боливийското издание La Razón, тялото е било намерено завито с одеало до шосе в района.

Орландо Гутиерес, президент на федерацията на миньорите в Боливия, осъди убийството.

Боливийският президент Ево Моралес описа вицепремиера като "герой" и обяви три дни национален траур.

"Това е чудовищно престъпление - той е бил отвлечен, измъчен и убит", каза Моралес. "Това е непростимо и не разбирам как нашите братя могат да ни нараняват по такъв начин".

Миньорските кооперативи са един от любимите сектори на президента Ево Моралес, уточнява испаноезичното издание на BBC. Но неговото решение да реформира съществуващия закон за кооперативите доведе до гнева на миньорите.

Когато реформата беше приета на 19 август, работниците приеха това на нож и блокираха главния път между област Ла Пас и Оруро в източната част на страната. Това доведе до сблъсъци с полицията, при които бяха застреляни трима души.Няма коментари:

Публикуване на коментар