четвъртък, 25 август 2016 г.

В катедралата на Перперикон намериха „гроба на епископа“

Археолози от екипа на проф. Николай Овчаров отвори днес предполагаем гроб на епископ в основите на трикорабната базилика от V век в скалния град Перперикон, където се правят разкопки от два месеца. „Едно от погребенията изцяло се отличава от шистовите гробове от ХІІ-ХІV в., защото е скална гробница с идеално оформени покривни плочи. Тя се намира източно от апсидата на катедралата – място, което винаги е предназначено за високопоставени духовници. При положение че Голямата базилика на Перперикон е епископска катедрала със синтрон и амвон, нашата хипотеза е, че става дума за гробница на епископ“, съобщи пред в. „Сега“ член на експедицията.


"Показа се идеално оформена камера, но в нея липсваха кости, продължи археологът. По принцип южната тераса на Перперикон е с много висока киселинност на почвата и кости почти не се съхраняват. Това вероятно е и причината те да липсват в гробницата. Духовникът е бил облечен в монашеско расо и затова липсват други находки. През последните дни са проучени повече от 30 гроба от средновековния период, като в много от тях излизат великолепни накити – бронзови и позлатени наушници, обеци, пръстени и гривни. В един от гробовете бе намерен надгробен паметник – издълбан кръст с надпис на гръцки език."


Катедралата е била с монументална каменна колонада, масивни зидове от огромни квадрови блокове и красива монументална украса. Фрагменти от стенописи показват, че храмът е бил богато изрисуван с фрески. Разкритата централна част вече надхвърля 30 м дължина при широчина 15 м, но проучванията продължават. Предполага се, че заедно с втория притвор и двора-атриум дължината ще достигне 40 м. С тези размери тя е по-голяма от Старата митрополия в Несебър и е съпоставима с такива храмове като „Св. София“ в София, Еленската и Беловската базилика. През ІХ в. църквата е преустроена, като е останал да функционира само централният кораб. Тогава култовета сграда е превърната в еднокорабна базилика, също с внушителни размери. Така тя продължава да функционира до ХІV в., когато Перперикон е превзет от османските турци.