вторник, 2 август 2016 г.

Разкрития: Тайният живот на "Принцеса Олга"

През 2013 г. корабостроителната компания Oceanco от Холандия пуска на вода луксозна елегантна яхта с дължина, доближаваща размерите на футболно игрище (85,6 метра).

Корпусът на яхтата е изграден от стомана, а надпалубните конструкции - от алуминий. Външният вид на кораба е разработен от руския дизайнер Игор Лобанов, а интериорът е създаден от италианския дизайнер Алберто Пинто.

На кърмата на яхтата е вграден басейн, който при нужда може да се превърне във вертолетна площадка. На горната палуба има джакузи, заобиколено от меки бели дивани за почивка; във вътрешността на яхтата има асансьор и стая за SPA.

Отначало яхтата получава кодовото название Y708, но след като я предават на новия й собственик, името й е променено на "St. Princess Olga" ("Светата принцеса Олга").

Днес "Принцесата" заема 72-ро място в класацията на стоте най-големи яхти в света. Но експертите в сферата на луксозните яхти подчертават, че нейното главно достойнство не е размерът, а уникалността.

До ден-днешен името на собственика на St. Princess Olga се пази в тайна. Руското издание "Новая газета" обаче забелязва в социалните мрежи снимки от борда на яхтата, публикувани от съпругата на един от най-влиятелните хора в Русия - Игор Сечин, изпълнителен директор на нефтената компания "Роснефт" и бивш вицепремиер на Русия.

Детайлите на тези снимки напомнят доста от детайлите на St. Princess Olga. Нещо повече - местата на снимките съвпадат с маршрута на яхтата.

Игор Сечин се развежда с първата си съпруга Марина преди няколко години. През юни 2016 г. Life.ru публикува запис от една от вечерите на Петербургския международен икономически форум, чийто домакин в музея "Павловск" е Игор Сечин.

Ръководителят на държавната петролна компания "Роснефт" е в компанията на красиво русокосо момиче, което е идентифицирано от "Новая газета" като Олга Рожкова. По информация от източници, близки до "Роснефт", преди години Рожкова е работила в правителствената администрация, когато Сечин е вицепремиер.

Изданието твърди, че разполага и с документ, който показва, че през 2011 г. Олга Рожкова е сменила фамилното си име на "Сечина".

Олга Сечина работи в държавната Газпромбанк. Съдейки по снимките в социалните мрежи, дамата прекарва голяма част от времето си в чужбина. В акаунта й в Instagram има серии от нейни снимки на борда на частни самолети, но още повече са фотосесиите й на бреговете на курортите в Сардиния и Корсика.

Сравнението на снимките от социалните мрежи на Сечина с фотографиите от St. Princess Olga и маршрутите на яхтата, говори, че съпругата на директора на "Роснефт" си е почивала именно на нейния борд.

На 27 август 2014 г. Олга Сечина публикува в Instagram снимка от яхта, на която тя релаксира заедно със своя приятелка до кръгло джакузи, обградено с бели дивани.



На 5 юли 2015 г. Сечина публикува нова снимка, на която седи на палубата до басейна.



На 1 август същата година, споделя снимка от същата палуба и същия басейн.



Детайлите от тези фотографии - джакузито, диваните, басейнът, шезлонгите, масичките - всичко това напомня удивително на екстериора на St. Princess Olga.



На други снимки от профила на Сечина се вижда, че яхтата, на която се намира, плава под флага на Каймановите острови. St. Princess Olga е собственост на компанията Serlio Shipping, регистрирана на Каймановите острови.

Външните сходства не са единствените свидетелства, които показват, че Олга Сечина е прекарвала лятната си ваканция на St. Princess Olga.

"Новая газета" анализира гео-таговете от снимките на Сечина и ги сравнява с маршрутите на яхтата - окзава се, че в много от случаите те съвпадат.

На 13 юли 2016 г. Олга Сечина публикува снимка от моторна лодка, като се тагва в Ибиса, Испания.



Три дни преди това компанията Superior Design публикува в профила си във Facebook снимка на яхтата St. Princess Olga на пристанище Адриано на остров Майорка - в съседство на Ибиса.



На следващия ден - 14 юли 2016 г. - мъж с потребителско име @carolfeith публикува клип, на който се вижда как St. Princess Olga пристига на пристанище на o. Форментера на юг от Ибиса.





На 19 юли 2015 г. жената на Игор Сечин пуска снимка от Венеция. По данни от портала vesseltracker.com, който следи движението на корабите, точно в този ден яхтата St. Princess Olga се е намирала на пристанището във Венеция. Портали като vesseltracker.com използват в анализа си данни от автоматичната идентификационна система (АИС) на корабите.






Разследващите жураналисти успяват да намерят 6 безусловни съвпадения между времето на публикацията, таговете на снимките на Олга Сечина и местоположението на прословутата яхта.


Тези съпвадения не се срещат само в една година, а се повтарят от 2014 г. досега. При това - тук са отчетени само онези случаи, в които съвпада всичко - и времето, и мястото. Но има примери, когато геотаговете съвпадат с местоположението на лодката, макар че публикуването на снимките се забавя с няколко дни или седмица (т.е. Сечина е публикувала снимките в социалните мрежи не веднага, а с известно закъсненеи).

Колко струва?

Никой не знае каква е точната цена на St. Princess Olga, освен нейния производител и купувач. Цените на мегаяхтите зависят от детайлите на интериора и от много други фактори. Но всички експерти, с които се допитва "Новая газета", посочват, че St. Princess Olga струва не по-малко от 100 млн. долара.

На сайтовете на компаниите, които се занимават с продажба и отдаване под наем на луксозни яхти, има оферти за кораби от същия клас, същата година на производство и подобни характеристики - цените им варират между 150 и 180 млн. долара.

През 2015 г. ББС разкри, че годишната заплата на Игор Сечин се изчислява на приблизително 12 млн. долара с включените бонуси. Ако тези оценки са верни, то директорът на "Роснефт" едва ли може да си позволи да си купи такава яхта.

На теория - Сечин може да я е наел за съпругата си. Но дори при официално високата му заплата, наемът на St. Princess Olga би ударила силно по семейния бюджет.

Офертите за едноседмичен наем на яхтите, подобни на Olga, започват от 1 млн. долара. А доколкото може да се съди по снимките - през последните 3 години Олга Сечина е прекарала немалко време на борда й.

От пресцентъра на "Роснефт" заявяват, че компанията няма да отговаря на "въпроси, засягащи личния живот или имуществото на своите служители, които излизат извън рамките на законовите изисквания".

"Съжаляваме, че съдържанието на питанията ви попада в контекста на очевидна поръчкова кампания срещу "Роснефт" и директора й", се казва в писмото на държавната компания, която намеква, че ще потърси съдебна отговорност от медията, ако публикува "непроверена и недостоверна информация, придобита по незаконен начин".

по "Новая газета"