събота, 6 август 2016 г.

Бокова пета във второто класиране за шеф на ООН

Португалецът Антониу Гутериш остава начело сред кандидатите за нов генерален секретар на ООН след второто тайно предварително гласуване в Съвета за сигурност, съобщи неправителствената организация World Federation of United Nations Associations (WFUNA), която следи вота.

Българският кандидат - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, се нарежда на пета позиция.

11 от 15-те страни членки са подкрепили кандидатурата на португалския експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците, 2 са били против и 2 - без мнение. На първия тур Гутериш получи 12 насърчителни вота и нито една бюлетина "не насърчавам".

Бившият външен министър на Сърбия и бивш председател на Общото събрание на ООН Вук Йеремич се изкачва от трето на второ място, с 8 гласа "насърчавам", 4 "не насърчавам" и 3 "без мнение".

Той е следван от аржентинската външна министърка Сусана Малкора, която от осмо вече е на трето място (8/6/1).

Бившият словенски президент Данило Тюрк, който се бе наредил веднага след Гутериш на първото гласуване на 21 юли, сега заема четвъртото място (7/5/3).

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова отива от трето на пето място, със 7 гласа "насърчавам", 7 - "не насърчавам" и един "без мнение".

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 членове. След това ще се състои официално открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

По неофициална информация на БНТ посланиците на 15-те държави членки на Съвета за сигурност на ООН са коментирали днес изпратеното срещу Бокова писмо от режисьора Евгений Михайлов до посланиците в организацията и това е повлияло негативно върху днешното гласуване за нея.