сряда, 17 август 2016 г.

Ирландец обвини руснаците, че влияят на съдиите и им показа среден пръст

Пореден скандал гръмна на боксовия турнир в Рио, след като световният и европейски шампион Майкъл Конлан демонстративно показа среден пръст на съдиите, присъдили му загуба в 1/4-финала в кат. 56 кг срещу руснака Владимир Никитин. Конлан доминираше в двубоя и накврая вдигна победоносно ръце, но съдийката на ринга от Алжир - Хейра Сиди Якуб, вдигна ръката на Никитин. Шокираният ирландец съблече потника си и показа среден пръст на всеки от реферите край ринга.

"AIBA (б.р. - световната аматьорска боксова асоциация) са измамници. Шибани измамници! Толкова е просто. Това съм аз. Никога няма да се състезавам за AIBA отново– на световни първенства и олимпийски игри. Корупцията е заседнала дълбоко. Те са лъжливи копелета. Плащат на всички!... Мисля, че те са изгнили до мозъка на костите си - заяви вбесеният Конлан. - Аз бях тук, за да спечеля олимпийското злато. Моите мечти бяха разбити. Тези хора винаги са мамели. Аматьорският бокс смърди от върха до долу. Исках да се върна със златен медал за Ирландия. Сега имам чувството, че се връщам като загубеняк. Аз не съм загубеняк, аз съм победител. Днес просто се видя колко корумпирана е тази организация".
Конлан добави, че по подобен начин е била ощетена и сънародничката му Кати Тайлър предния ден.

"Знаете ли, предстои ми велика кариера, но тези хора са известни като мошеници и винаги ще бъдат такива. Аматьорският бокс смърди от върха до долу", добави 24-годишният Конлан, който в Лондон`12 бе бронзов медалист.
Компютърната статистика на боксовия сайт Comubox показа, че в боя срещу Никитин Конлан е опитал повече удари - 365 срещу 257, а при точните удари предимството му е 89:75.
Ирландецът заяви още, че руснаците влияят на съдиите. За самия Никитин това беше втора спорна победа, след тази в 1/8-финала с тайландеца Чатчай Будти.

Ден по-рано гръмна още един скандал - във финала на кат. 91 кг между руснака Евгений Тишченко и Василий Левит (Каз). Тогава съдийка на ринга пак бе алжирката Якуб, а от страничните рефери двама бяха същите като на срещата Конлан - Никитин (Силва до Росарио от Бразилия и Вуонг Тронг Нхи от Виетнам). Левит доминираше в двубоя, но съдиите дадоха предпочитания на Тишченко.
Публиката освирква мощно руснака, включително и на стълбичката на победителите, и при изпълнението на руския химн.
Всичко това се случи пред очите на президента на МОК Томас Ба, който бе на трибуните в компанията на президента на AIBA Чин-куо Ву (Тайван), също член и на МОК.
"Работата на съдиите може да се оценява различно. Но те излязоха с това решение и то трябва да се уважава", коментира обаче Ву.

Една от легендите на бокса Флойд Мейуедър също нападна съдиите на турнира в Рио. Той бе възмутен от начина, по който бе присъдена победа с 2:1 съдийски гласа на Фазлидин Гайбназаров (Узб) срещу американеца Гари Антуан Ръсел в кат.64 кг.
"Гари Ръсел беше буквално обран. Беше твърде очевидно", каза Мейуедър, който бе в боксовата зала.