петък, 12 август 2016 г.

Корлеоне - сърцето на мафията

Ръководството на община Корлеоне, включващо кмета и общинските съветници, е разпуснато заради подозрения за връзки с мафията.

Световноизвестното градче в северна Сицилия, близо до Палермо, е увековечено във филма на Марио Пузо "Кръстникът". На него са кръстени дон Корлеоне и другите герои от мафиотската фамилия.

Там са родени и легендарните босове на мафията Салваторе "Тото" Риина и Бернардо Провенцано.

След смъртта на Провенцано през юли, кметът Леа Савона отправи призив към съгражданите си - "почтените жители на Корлеоне да оставят зад гърба си тази страница от престъпната история, част от която беше починалият бос".

Идеята й бе всичко да започне на чисто. Но сега тя ще трябва да си стяга куфарите и да остави управлението на Корлеоне на централната власт.

Решението за разпускането на общината беше взето на заседание на италианския Министерски съвет тази
седмица по предложение на вътрешния министър Анджелино Алфано.

Причината са установени нередности в общината след започнала през януари проверка. Става въпрос за съмнителна обществена поръчка за изграждането на мултифункционална спортна зала.

Още през 2014 г. прокуратурата на Палермо арестува общинския служител Антонио ди Марко, сочен за местния мафиотски шеф.

Ди Марко отговарял за спортната зала, където са се провеждали и мафиотски срещи. Той е бил подслушван, а от разговорите му става ясно, че имал възможност за натиск върху общинските власти, за да направлява изграждането на новото съоръжение.

Сред разследваните е и братът на кметицата Джовани Савона. В записаните разговори той е описван като "наш човек, който има връзки с членове на клана на Тото Риина".

На изслушването пред комисията "Антимафия" кметицата на Корлеоне заявява: "Може да съм подходила лекомислено, да нямам достатъчно опит или да съм действала необмислено, но определено нямам нищо общо с мафията. Ще се откажа от семейството си, ако брат ми е свързан с престъпна организация".

Леа Савона е носител на наградата на името на съдията Паоло Борселино. Борселино е едно от легендарните имена в борбата с мафията в Италия. Той е убит показно през 1993 г. заедно с петима от охранителите му след голям взрив пред дома на майка му.

Никога Корлеоне не е разпускано заради мафията

Напоследък имаше доста недоволство около начина, по който се ръководи общината в Корлеоне. Преди няколко седмици четирима общински съветници от опозицията подадоха оставки.

Общината никога не е била разпускана заради мафия. "Случи се неизбежното, но не съм доволен. Виновни са управниците, неспособни да се противопоставят на мафията." - заявява синдикалистът Дино Патерностро.

Според жителите на сицилианското градче по този начин Корлеоне се връща назад с трийсет години. "Това е мъчителен момент за всички честни хора в Корлеоне, които нямат нищо общо с мафията и мафиотите." - заявява Марио Джаратина.

Поклон пред дома на Риина

Случващото се в Корлеоне не е изненада, а логично последствие от поредица погрешни действия, които лесно можеше да се предотвратят, убеден е Фаусто Рачити от Демократическата партия в Сицилия.

През юни религиозна процесия в чест на свети Йоан евангелист, която преминава през града, изведнъж спира пред дома на Тото Риина. Мафиотският бос излежава доживотна присъда в затвора.

В центъра на града, точно пред къщата на боса, един от водачите на процесията бие камбаната и всички спират. От балкона ги гледа жената на Риина, Нинета Багарела. Твърди се, че достолепната дама е арбитър в мафиотските спорове.

В процесията участват и местните полицейски началници, които веднага се отделят от шествието. Те изпращат доклад на местната прокуратура за борба с мафията.

Случилото се показва, че Коза ностра е по-жива отвсякога и Риина продължават да имат сериозно влияние в мафиотския клан.

Започва разследване на процесията и от първите резултати става ясно, че един от водачите на шествието, който всъщност дава знак за спирането пред дома на Риина, е втори братовчед на съпругата на мафиотския бос.

Енорийският свещеник отец Доменико Манкузо обяснява с огорчение, че по принцип никога не са се правили спирки пред къщите на известни хора и не е било предвиждано подобно спиране. "Трябваше да сме по-предпазливи." - обяснява свещеникът.

След неприятния епизод е решено процесията на свети Йоан да не минава по улицата на Риина.

Босовете се реорганизират

Въпреки сериозните усилия на италианската държава да се справи с мафията, Коза ностра не се предава. Местните мафиоти очакват с нетърпение излизането от затвора на Джовани Гридзафи, който според тях ще възроди организацията както в добрите стари времена.

Босовете се опитват да се реорганизират. Те са наясно, че са нужни нови начини на инфилтриране и на действие, трябва да бъдат по-незабележими.

Властите няма да толерират убийства, престрелки и заплахи за обществения ред и сигурност. Но ако нещата са скрити-покрити, рекет оттук-оттам, дрога и нови канали, има голям шанс Коза ностра да остане незабелязана.

Така организацията тихомълком ще просперира, ще създава връзки с хора от политиката и бизнеса, а който трябва, ще затваря по едно око.

по Repubblica