неделя, 28 август 2016 г.

Борисов: "Няма да приемаме обратно мигранти"

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България няма да приема обратно мигранти от Западна Европа. Той е изразил тази позиция на срещата с Ангела Меркел вчера в Берлин.

„Категорично им заявих,че ние няма да приемем мигранти, ако някой си мисли, че ще ни връща по 10,20 хиляди души от Австрия и Германия, при положение че няма споразумение за мигрантите с Турция" - каза Борисов, който присъстваше на откриването на нова църква в Сливенско.

Според него, трябва да се предприемат стъпки за продължаване на споразумението между ЕС и Турция за спиране на мигрантския поток. Борисов подчерта трудностите, които стоят пред южната ни съседка, „която издържа три милиона мигранти" и се изказа в подкрепа на либерализирането на визовия режим.

Бойко Борисов изрази надежда, че заплахите и твърдият тон по отношение на Турция ще отстъпват на дипломацията, защото споразумението с южната ни съседка е работещо, особено за Гърция и България.

"Много от европейските държави, особено от Вишеградската четворка, са категорични, че няма да приемат мигранти, каза още премиерът. Ние също искаме да се спазват принципите за влизане в Европейския съюз - с взимане на отпечатъци, интервюта, проверки". Той заяви още, че няма да допусне самолети с бежанци от Европа да кацнат на българските летища, при положение, че няма споразумение и реадмисия към Турция.